GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Вкусно / Супер храни / Лечебната канела...

Вкусно

Супер храни

Супер храни

Лечебната канела

Лечебната канела

Сред най-честото й приложение са различни стомашни оплаквания, за понижаване на кръвната захар, при грип и настинка, за стимулиране на апетита. Канелата притежава силни бактериални и противопаразитни свойства, а освен това се използва широко и от козметичната индустрия. Също така тя притежава и много силно противогъбично действие – при консумация се бори успешно с кандидата, попаднала в организма, а може да бъде прилагана и външно. Подправката подобрява паметта, реакциите, настроението, повишава метаболизма, подпомага отслабването, има и силни антиоксидантни свойства. На канелата може да се разчита и при профилактика на остеопорозата.

Единственото, за което специалистите предупреждават, е да се внимава особено много при лечебни дози консумация на канела заедно с антикоагуланти. Същото важи и при бременност и кърмене. Прекаляването с канела също не е препоръчително, защото съдържа веществото кумарин, което може да доведе до увреждане на черния дроб. Всички лечебни качества на подправката се отнасят в частност до цейлонската канела.

 Рецепта за отслабване

Продукти:

½ ч.л. цейлонска канела

1 ч.л. пчелен мед

чаша вода

Приготвяне:

Залейте меда и канелата с една чаша вряла вода. Разбърквайте до пълното им разтваряне. Половината разтвор пийте преди закуска на гладно, а другата половина – вечер преди лягане.

 Маска за бърз растеж на косата

Продукти:

1 с.л. канела

2 с.л. масло от авокадо

3 с.л. горчица

Приготвяне:

Разбъркайте хубаво всички продукти, докато се получи хомогенна смес. Нанесете върху корените на косата, втрийте добре и сложете найлонова шапчица и отгоре кърпа. След час измийте с шампоан. Използвайте маската не повече от два пъти месечно.

 


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане