GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Интересно / Летните бебета са по-здрави, когато порастнат ...

Здраве

Интересно

Интересно

Летните бебета са по-здрави, когато порастнат

Летните бебета са по-здрави, когато порастнат

Проучването, обхванало около половин милион човека във Великобритания, предполага, че бебетата, родени през лятото, имат по-здравословно родилно тегло, стават по-високи възрастни, и не се сблъскват с ранен пубертет.

Бебетата, родени през юни, юли и август имат родилно тегло в най-добрите граници – не са родени толкова леки, че да съществува риск от болести през първите месеци или слабост, която се свързва с проблеми с ученето и забавени моторни функции, а не са и по-тежки от препоръчителното тегло, над което по-често се срещат проблеми с метаболизма и диабет.

Освен това летните бебета растат повече – поне на височина статистически стават по-високи възрастни, което въпреки че не е толкова важно от здравна гледна точка, обикновено носи социални ползи.

Летните бебета също достигат до пубертет физически в по-благоприятно за психиката им време – малко по-късно, поне при момичетата. По-ранното достигане на пубертет обикновено води до емоционални и дори сърдечносъдови проблеми по-късно в живота.

А защо лятото? И учените не са напълно сигурно, но предполагат, че в свързано със слънчевата светлина – тези месеци съвпадат с най-големите количества слънце във Великобритания, така бременните жени и новородените бебета попиват най-големи количества витамин D. Така или иначе ще бъдат необходими още проучвания, за да се изясни този въпрос.

Д-р Джон Пери, главен автор на проучването, напомня също, че много фактори определят бъдещото здраве на човек и има милиони неща, които определят родилното тегло, както и височината му по-късно – всичко е доста сложно от страна на биологията, но това е просто интересна допълнителна информация. Той също добавя, че според него, въпреки че има връзка между месеца на раждане и здравето по-нататък в живота, има и по-важни фактори, за които трябва да внимаваме. 

 


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане