GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Здрави и красиви / Лесен тест за риск от меланом ...

Здраве

Здрави и красиви

Здрави и красиви

Лесен тест за риск от меланом

Лесен тест за риск от меланом

Използвайки информация от проучване, включващо повече от 3500 близнаци, те открили че цялостният брой на бенки може да се предвиди до голяма степен от броя на бенките само по едната ръка. Това е важно, защото броят на бенки по тялото е стриктно свързан с риска от меланом – а при наличие на повече от 100 бенки по тялото, рискът се увеличава с 5-6 пъти в бялата раса.

Учените доказали, че ако броят на бенките по една ръка надвишава 11, най-вероятно броят по тялото надвишава 100.

Ръката е едно от най-показателните места за преброяване на бенките по тялото, както доказали учените и в повторено поучване по-късно. Все пак този тест може да се използва като бърза преценка, а не като официално заключение. Този инструмент има своите ограничения, но е полезен, казва главният автор на проучването.

В проучването били направени изследвания, за да се разбере коя е най-правилната част за бързия тест, защото преброяване на бенките по цялото тяло е трудно и понякога дори безполезно; в тестовете били разгледани тип кожа, цвят на очите и косата, и лунички, наред с броя на бенките. Средният брой бенки за цялото тяло бил 32, а с времето значително намаляват (след 30-годишна възраст особено).

От изследваните варианти, най-добри резултати за общия брой показва преброяването на бенките по ръцете. При 7 бенки на дясната ръка, участниците имали по повече от 50 бенки по тялото си, което все пак не е опасно.

При повече от 10 бенки по дясната ръка се появяват рисковете. Въпреки че има и други източници на рискове за меланом, това е най-важният и силен. Хората с повече бенки знаят, че имат риск от меланом, но учените са търсили точната цифра на това „повече“. 


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане