GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Наръчник за родители / Кърменето и ползата за майките ...

Любопитно

Наръчник за родители

Наръчник за родители

Кърменето и ползата за майките

Кърменето и ползата за майките

Проучванията, които са били фокусирани върху диабета и рака, откриват, че жените, които кърмят, намаляват рисковете от двете заболявания, в сравнение с майките, които не кърмят.

Едното проучване разгледало 1035 жени, които са развили гестационен диабет по време на бременността си. Това състояние се свързва с увеличаване на риска от развиване на втори тип диабет след раждането. Жените в проучването обаче имало 50% по-голям шанс да избегнат заболяването, ако кърмят. Авторите на проучването обясняват, че лактацията подобрява чувствителността към инсулина, както и метаболизма, като тези два фактора работят заедно срещу развитието на диабет. Жените, които кърмели най-много, имали най-малки рискове от развиване на диабет дори 2 години след раждането.

Другото проучване открило, че жените, които кърмят, изглежда имат по-малки рискове от развиване на рак на гърдата. Учените разгледали 27 медицински проучвания, за да видят колко често жени, които са кърмили, са развили рак на гърдата. Откритията им показват, че за жените, които са кърмили, има 20% по-малка вероятност от развиване на рак на гърдата.

Учените още не са сигурни каква е причината кърменето да защитава жените от рак на гърдата, но една теория е, че гърдите не са напълно развити, докато не започнат да произвеждат кърма. Гърдата, според тази теория, има нужда от бременност, за да се развие напълно вътрешно и да започне да произвежда кърма.

Винаги досега кърменето се е показвало като полезно за бебетата, но експертите напоследък намират много ползи и за майките. Кърменето се препоръчва да продължи поне 6 месеца, ако има възможност. Данните показват, че всяка година кърменето намалявана с 4,3% риска от развиване на рак на гърдата при майките.

Проучванията дават шанса на повече жени да са информирани за избора си по отношение на кърменето. Но е важно жените да бъдат подкрепяни в личните им решения, независимо дали са преценили да кърмят или не. 


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане