GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Вкусно / Супер храни / Къпините - малките плодчета с уникална структура...

Вкусно

Супер храни

Супер храни

Къпините - малките плодчета с уникална структура

Къпините - малките плодчета с уникална структура

Вижте някои ползи при консумация на къпини:

  • Горският плод е отличен източник на минерала манган. Само една шепа къпини доставя на организма половината от необходимия ежедневен прием на манган. Той помага на тялото да формира съединителна тъкан, която има основна роля за изграждането на здрава костна структура.
  • Лечебните свойства на къпината се дължат главно на високото съдържание на калиеви, калциеви, магнезиеви, фосфорни, железни, медни и натриеви соли. В минимални количества се съдържат и витамините В1 и В2.
  • Високото съдържание на витамин С в къпините се запазва дори и при съхраняването им, приготвянето им на сокове и сиропи. Това ги прави чудесен антиоксидант, който помага на организма да се отърве от свободните радикали, забавя процесите на стареене и засилва имунната система.
  • Високото съдържание на калий подобрява извличането на излишната вода от тъканите.
  • Къпините имат по-високо съдържание на фибри от останалите плодове. Една пълна шепа с къпини съдържа около 8 грама фибри, което ги прави подходящи  при диети и храносмилателни проблеми, а също така и понижават нивата на лошия холестерол.
  • Ароматният горски плод е богат и на танини. Той спомага за свиването на кръвоносните съдове, намалява кървенето и стяга тъканите.
  • Съдържа и фолиева киселина, известна още като витамин B9, която има основна роля при клетъчното деление и растежа на клетките. За бременните жени е препоръчително да я приемат за намаляване на риска от увреждания на плода.
  • Горските плодове съдържат и много полезни микроелементи, сред които фосфор, калий, мед и магнезий. Затова консумацията на къпини спомага при безпокойство, безсъние и стрес.

Тъй като действително свойствата им се запазват независимо от обработката им, можете да добавяте къпини към седмичното си хранително меню целогодишно. Освен че можете да ги смилате в различни смутита и фрешове, можете да ги използвате като украса на всичко, на което прецените – така вашето блюдо ще бъде красиво, здравословно и особено богато на полезни вещества.

 

Чай от къпини

Една супена лъжичка сухи листа се залива с 200 мл гореща вода и се запарва. След 5 минути се прецежда и се подслажда на вкус.

 

Домашен плодов сладолед

4 порции:
4 узрели банана
20 къпини
1 праскова
2 с.л. мед или кленов сироп
1/2 ч.л. канела

Замразете обелените и нарязани на едро парчета банан във фризера. Направете същото и с къпините и прасковата, но ги замразете в отделни пликчета. Започнете в кухненския робот да пасирате бананите, докато не се получи гладка смес. Тогава добавяйте останалите плодове. Пасирайте до получаването на крем, а накрая добавете канелата и избрания подсладител. Поднесете сладоледа на порции, като го украсите по желание.


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане