GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Здрави и красиви / Красиви крака и през зимата...

Здраве

Здрави и красиви

Здрави и красиви

Красиви крака и през зимата

Красиви крака и през зимата

По цял ден сте с дебели чорапи и затворени обувки. Изпотявате се. Понякога обувките ви пропускат и стоите с мокри крака през целия ден. Понякога пък обувките ви стягат. Смазват малкото ви пръстче и имате мазоли. Чувствате се, сякаш сте ходили с гирички, вързани за краката.

Лющенето на кожата на краката, което нерядко е съпроводено и с неприятен сърбеж, е нещо нормално за зимния сезон. Най-подходящият момент за оформяне на ноктите и поддръжка на кожата на краката не е летният, а зимният, за да може, когато дойде пролетта, да покажем красивите си нокти, меката си и чиста кожа.

Не забравяйте, че вниманието, което обръщаме на краката си през студените месеци трябва да зачести и необходимите грижи, които полагаме за тях, тряб­ва да са всекидневни, а не веднъж седмично или ме­сечно.

Ето няколко идеи, с които краката ви ще останат прекрасни и през есенно-зимния период.

Правете масаж на краката с кръгови движения

Най-лесната грижа, с която можете да глезите краката си всеки ден, е масажът, съчетан с употребата на подхранващ крем или масло. За да подобрите кръвообращението, ще ви помогнат продуктите с екстракт от див кестен, кофеин или хвощ. Нанасяйте ги с кръгови движения отдолу нагоре, за да може по този начин да се стимулира циркулацията на кръвта. Ментовото и лавандуловото етерично масло също са много подходящи, защото имат омекотяващ и освежаващ ефект. Щом приключите с масажа, обуйте си памучни чорапи.

Хранете се правилно

Включите в менюто си колкото се може повече източници на витамините А и C. За целта можете да наблегнете на цитрусите, морковите, чушките, спанака, марулята, зелето, киселеца, млякото, говеждото месо и черния дроб.

Хигиена

Най-важното, което всеки трябва да направи за краката си у дома, е да ги измива добре. Много често хората пропускат това, когато се къпят – трябва да се наведат и с по-грубата част на гъба да изтъркат добре около и между пръстите, около самите нокти и самото ходило. Ако не го правите, рискувате, защото това е една от причините за поява на гъбички и натрупване на мъртва кожа.

Пилинг

Непременно правете пилинг на ходилата си най-малко веднъж седмично. За целта можете да си вземете пила за крака, пемза или подходящ ексфолиращ крем. И още една много важна подробност – когато се грижите за краката си у дома, никога не забравяйте да ги подсушавате добре!

Ароматни соли

Киснете краката си веднъж седмично в топла вода с ароматни соли. Добре е и редовно да си правите гореща вана за крака. Особено сега, когато времето е по-студено, защото тя е изключително полезна. Това ще ви помогне да се отпуснете, напрежението ще изчезне, кожата на ходилата ви ще омекне. Много ефективна вана за крака е тази с гореща вода и морска сол. В нея се съдържа голямо количество минерали, които ще се отразят благотворно на целия ви организъм. След ваната намажете с подхранващ крем, например с екстракт от мента и си обуйте термочорапи.

Здрави нокти

Освен педикюра е добре да полагате и допълнителна грижа за ноктите си. Ако се цепят или пожълтяват, можете да ги мажете с бадемово масло. То действа подхранващо и възвръща здравината на нокътната плочка.

Редовните грижи като с магическа пръчка ще премахнат болките в краката ви след тежък работен ден. Ще се чувствате удобно и кожата ви ще диша дори и през зимата. Ходилата и ноктите ви ще изглеждат чудесно и когато отново дойде лятото, няма да имате нужда от специална подготовка. Просто ще си обуете сандалите.


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане