GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Здрави и красиви / Коя козметика е био...

Здраве

Здрави и красиви

Здрави и красиви

Коя козметика е био

2 3 4 5 6

 

BDIH

Първата професионална и специализирана система за специализиран контрол и сертификация на натурална и биокозметика. Авторитетен строг немски стандарт, обхващащ 110 марки с над 3 800 продукта от Европа, САЩ, Нова Зеландия. Най-малко 70% от продуктите на една марка трябва да бъдат сертифицирани, преди първият продукт да получи правото да носи така търсения знак на BDIH. По този начин се изключва сертификацията „алиби” на фирми, които произвеждат едновременно „био” и не „био” козметика. Разрешените съставки са близо 690 на брой, избрани измежду повече от 20 000, използвани в козметиката. В продукта трябва да има 100% натурални съставки, не се допускат синтетични.

Международен орган за натурална и био козметика -www.natrue.org

Фирмите, които се сертифицират от NATRUE, представляват 2/3 от пазара на био козметика в Европа, а от 2009 г. продават и на американския пазар. Освен вода, продуктите сертифицирани с NaTrue могат да съдържат 100% естествени съставки. Флоралните води не се включват в калкулацията за съдържание на биологични съставки, за разлика от френските стандарти. Не се допускат синтетични съединения и ГМО. Знакът NATRUE сe ползвас най-голямо доверие от потребителите в цяла Европа, поради прозрачността на системата за контрол. Всеки може да види в сайта на natrue.org стандартите, марките и продуктите, получили знака NATRUE. Амбицията на NaTrue е да въведе не само общи европейски стандарти за био и натурална козметика, но и да бъде световен стандарт.

Cosmebio (http://www.cosmebio.org). Френска професионална асоциация за екологична и био козметика.

Cosmebio възлага контрола на друга френска организация Ecocert, която работи в областта на натуралната и био козметика. Стандартите на ECOCERT са с най-строгите изисквания към екологичната чистото на ингредиентите за козметичните продукции. Те включват в себе си пълен отказ от вещества с животински произход и продукти от нефтопреработка.  Има две степени на сертификация. За Био лого се допускат 5% синтетични съставки и 95% от растителните суровини да са биологични. За другата степен „Еко” – най-малко 50% от растителните суровини трябва да са биологично произведени.

EcoCert (www.ecocert.com)

Е френска сертифицираща организация, която работи и в други страни по света. За степента „био” 95% от състава трябва да е с натурален произход, а 95% от растителните суровини да са биологично произведени. За втората степен „натурална” козметика, също 95 % трябва да са натурални суровини, но растенията могат да бъдат 50% от биологично земеделие. В калкулацията се включват и флоралните води. Забранени са синтетични ароматизатори, оцветители и мазнини, както и ГМО. Допускат се синтетични масла и петролни деривати до 5%.

USDA http://www.ams.usda.gov е държавен орган за контрол и сертификация на храни.

Някои съставки в козметиката могат да бъдат сертифицирани от този орган, например етерични масла, екстракти, но специфични съставки за козметиката като емулгатори и консерванти не попадат в капацитета му, тъй като работи предимно с храни. 

 

 

 


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане