GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Интересно / Костен бульон, ползи за здравето...

Здраве

Интересно

Интересно

Костен бульон, ползи за здравето

Костен бульон, ползи за здравето

Поколението, което винаги бърза, винаги няма време и при което всичко се случва на бързи обороти. В нашите кухни, домашно приготвеният костен бульон се замени с такъв на кубчета и... пилешката супа спря да бъде лечебна. Затова днес искам да ви върна знанието и смисъла на домашно приготвения костен бульон и се надявам да накарам поне една малка част от вас да се замислят и да върнат старите забравени традиции в собствения си дом.

Костен бульон, ползи за здравето

Костният бульон е богат на почти всички минерали плюс желатин, колаген, пролин и глицин – аминокиселини, които са жизненоважни за няколко аспекта от здравето ни.

Костен бульон и храносмилателна система

Карл Войт, изследовател от 1800 г., открива, че желатинът подобрява храносмилането, заради способността си да нормализира случаите на недостиг и излишък на солна киселина в стомаха. Той е известен и в традиционните култури като храна, която успокоява цялата храносмилателна система.

„Желатинът образува фин слой върху лигавицата на стомашно-чревния тракт, като по този начин го предпазва от всички възможни стресори на храносмилателния процес", пише Ерих Кон от Медицинската Поликлиниката на университета в Бон през 1905 г. Кон препоръчва желатин за хора с "чревен катар" – възпаление на лигавицата, познато днес като синдром на раздразнените черва.

Тоест в стомашно-чревния тракт костният бульон е изключително благоприятен за състояния като пропускливост на червата, хранителни непоносимости, чревен дисбаланс, рефлукс, гастрит, язва и различни форми на колит.

Костен бульон и стави, кости, хрущяли

За да разберем защо тези хранителни вещества са толкова критични за здравето на ставите, се консултирах с няколко учебника и научих, че hyaline хрущялът, най-често срещаният тип в човешкото тяло, черпи своята сила от гъста, кръстосана мрежа от колагенови влакна, а устойчивостта си от гелоподобната матрица, в която са вградени въпросните влакна.

Според учебниците за костни заболявания, пролинът и глицинът играят основна роля в колагеновите влакна, изградени от гигантски протеини, съдържащи около 1000 аминокиселини всяка. Глицинът допринася за една трета от общия размер на аминокиселините в тези влакна. Той е малка аминокиселина, помагаща за структурирането на много плътноопакованите вериги.

Другите аминокиселини, заемащи видно място, са пролинът и хидроксипролинът – необичаен отбор със страст към самоусукването в тясно навити спирали вляво, които могат да сменят посоката си на усукване вдясно, превръщайки се в суперспирали. Тези малки въжеиграчи формират стегнати, жилави, пръчковидни макромолекули, които от своя оформят дебелите влакна, наречени фибрили. Нищо чудно, че хрущялът има такава впечатляваща сила на опън.

Костен бульон и бебета, деца, бременни

Децата и бременните жени също се нуждаят от добри количества глицин в диетата. Проучванията показват, че дефицитът на глицин може да ограничи растежа при децата и заявяват, че „изискванията на развиващия се плод за глицин са много високи, както в абсолютно изражение, така и в сравнение с други аминокиселини, 2-10 пъти повече.“ Чрез оптимизиране на приема на тази аминокиселина резултатът от преждевременно родени бебета може да бъде подобрен.

В допълнение, глицинът е важен при деца, възстановяващи се от недохранване. Освен това е важен показател за нормална бременност. Друго проучване за храненето на бебета показа, че общият брой на свободните аминокиселини в плазмата се увеличава след хранене и съотношението на глицин към валин пада. Видът на храненето определя колко бързо това ще се случи и колко скоро преди да бъдат възстановени нормалните нива.

Взети заедно тези проучвания категорично подкрепят идеята, че ако глицинът е в недостиг по време на първите месеци от живота, растежът на бебето може да бъде ограничен. Но дори и след като децата порастват, необходимостта от глицин не намалява. Както е отбелязано по-горе, тази малка аминокиселина служи за много метаболитни функции и не се синтезира автоматично в достатъчни количества от организма.

Костен бульон и красива кожа

Съединителната тъкан е трудна и се възстановява най-бавно, но според някои специалисти, костният бульон възстановява ставите, елиминира артрита, подобрява сериозно състоянието на кожата, изглажда бръчките и т.н.

Какво да правите с готовия костен бульон:

* използвайте го за приготвяне на супи

* затоплете леко с различни билки и подправки и пийте като бульон/чай – изключително подходящ за засищащ обяд, а защо не и за закуска

* приготвяйте с него различни сосове, добри идеи има във френската кухня

 От 1 кг кокали, залети с 4 литра вода, получавате около 2-3 литра готов костен бульон. Затова, ако разполагате с голям уред за готвене, можете директно да удвоите или да утроите количеството

 


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане