GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Еко тенденции / Копринена революция...

Любопитно

Еко тенденции

Еко тенденции

Копринена революция

В началото офисът на Дейвид Бреслойър е пренаселен с паяци - спотайващи се в ъглите, тъчащи своите мрежи, пълзящи по ръцете му. "Имаше един точно над бюрото ми, който нацвъкваше компютъра досущ като гълъб!", спомня си той. Намират се и огромни, дългокраки зверове - Nephila clavipes - вид, често използван за научни изследвания. Което е и причината да бъдат оставени да се скитат свободно. Бреслойър, който прави своя докторат по биоинженерство в Бъркли през 2010 г., е в бизнеса с коприна - и по-точно "паячна коприна". Той и неговите партньори – колеги-изследователи с докторски титли от Сан Франциско, основават компанията Bolt Threads, която прави синтетична коприна от паячни нишки, идентични с природните. Наскоро те разработиха иновативен процес, с който да я произвеждат в промишлен мащаб. За да се случи това, на тримата им се налага да опознаят лично материалите, които се опитват да имитират.

"Опитахме да направим клетки за паяците, но те имаха нужда от голямо пространство, за да тъкат мрежите си", казва биоинженерът. Така през 2011 г. офисът на компанията се превръща в клетка. "Аз свикнах с тях изненадващо бързо", казва той, макар че компанията по-късно се премества в сегашния си офис в Емеривил.

Паячната коприна, като всяка коприна, е вид протеин. Материята е високо ценена не само заради добре известната си сила и здравина, но и заради нечуваното разнообразие на формите си. "Всеки паяк изприда около седем различни вида коприна – казва Бреслойър. Тези видове са се развивали заради еволюционните нужди на паяците. Те произвеждат невероятно мека материя за обвиване на яйцата си, друг вид, който е изключително разтеглив като ликра и т.н. По една случайност това са точно качествата, които бихме очаквали от платовете, от които правим своите дрехи." Това са и  причините учените да се опитват да синтезират тези коприни от десетилетия. Процесът обаче е сложен и скъп, което прави производството на паячната коприна нерентабилно и невъзможно в голям мащаб. Досега.

Техниката, която Бреслойър и неговите партньори създават, им позволява да съкратят производството на различни видове копринени нишки - силни, разтегливи, супер меки. Тези нишки в бъдеще ще бъдат използвани за създаването на истински дизайнерски облекла - екипът се надява това да се случи до 2016-та година. Гениалното им откритие е да използват като изходен продукт мая - високопротеинов продукт, който при това е евтин и подлежащ на реакции, благодарение на който се получават различни материи. За да създадат нежна нишка, подобна на кашмир, научните работници от Bolt Threats първоначално правят дизайна на протеина, който искат да създадат, с компютър. След това в микробиологичната лаборатория дрождите са проектирани да образуват протеин в хиляди малки пластмасови ямки, всяка от които представлява отделна проба. Бреслойър казва, че резултатът прилича на гигантско блюдо на Петри, осеяно с бежови петна - колониите дрожди. Всяко такова петънце ври от милиони клетки. След това маята се отправя към стаята за ферментация да расте в отделни стъклени буркани, където бива държана на "диета" от захар, сол и вода. А оттам попада в резервоари от хром, пълни с над 300 литра течност.

След ферментацията коприненият протеин се процежда сред клетките мая в мътна жълта суспензия, която е центрофугирана в стая, наречена "възстановяване и раздяла". Коприната вече е извлечена и пречистена. На този етап тя изглежда като бял прах, който прилича на суроватъчен протеин. Според Бреслойър това съвсем не е случайно, тъй като същите методи, които са използвани за изкуственото индустриално създаване на протеиновите добавки за консумация, се използват и за производството на паячна коприна в големи количества.

Когато се разтвори, прахът оформя плътен гел, подобен на меласа, който след това се прецежда през метален диск, осеян с малки дупчици - устройство, което се нарича предачна машина и е идентично с онова, което се намира в корема на паяка. "Изглежда като душ или като машина за правена на спагети", казва биоинженерът. Резултатът е тънка бяла нишка - нишка като от мрежа на паяк, която не е създадена благодарение на осмокракия виртуоз. "Ако добавите такива нишки към платовете, ще получите материя, която е 100 пъти по-силна от армирана стомана, но е толкова мека и гъвкава, колкото най-комфортните материи", добавя той.

Крайната цел на компанията е да създаде облекло по поръчка с високо качество за крайни клиенти и е наела малък дизайнерски екип в Портланд, който подготвя текстили от фините нишки. Те подчертават, че тоалетите, създадени от подобни платове, имат допълнителни предимства, които за обикновените платове са проблематични. Тъй като химическият състав на влакната напълно съвпада с този на природните, те са биоразградими, минимизиращи отделянето на отпадъчни продукти в околната среда. За разлика от синтетичните влакна като полиестер и найлон, които остават с години. Процесът на тяхното производство не изисква използването на природни ресурси като памук и те не зависят от климата, лошата реколта и приумиците на времето.

"Има много сензационност в света на паячната коприна. Ние не бихме започнали да говорим за себе си, ако не чувствахме, че можем да спазим своите обещания", казва Бреслойър. Изглежда, ще трябва да приемем окончателно, че съвременния "път на коприната" минава не през Китай, а през научните лаборатории и стаите за ферментация. Вероятно това е бъдещето на платовете в съвременността, която застрашава всички природни ресурси и прави все по-неотложно създаването им по изкуствен път.


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане