GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Вкусно / Билки / Коприва...

Вкусно

Билки

Билки

Коприва

Коприва

Копривата е подходяща  за овладяване на диабет, жлъчни, чернодробни, стомашни и бъбречни заболявания, при косопад. Копривата има мощно положително влияние върху кръвотворчеството. Свежите листа копривата са добър източник на витамини - А, В, D, Е и К, минерални соли - калций, манган, желязо, цинк, магнезий,и мед, ферменти, хлорофил и багрилни вещества. Листата на копривата са богати на дъбилни вещества, пантотенова киселина, ситостерол и хистамин, а коренищата й най-вече на нишесте.

Когато избирате коприва, се спирате само на горната част от стъблото й, защото именно там листата са по-малки и свежи, по-крехки са и не горчат колкото престарелите листа. Копривата обича да расте на значително замърсени места, поради което, ако имате възможност я купувайте от био магазини или проверени места.

За да е достъпна за готвене през цялата година, може да използвате няколко метода за обработка на копривата - изсушаване и замразяване.

Чаят от билката повишава работоспособността, концентрацията и премахва умората и отпадналостта. Ако хапвате прясна коприва, ефектите ще са същите. Високото съдържание на жизнено важния елемент желязо, който е отговорен за трудоспособността и енергията в организма, е главна характеристика на копривата.

Освен здравословните ползи, копривата е широко използвана и за подмладяване и разкрасяване. Ето една рецепта, която ще ви помогне при косопад

Запарка при косопад

100 г листа от коприва

500 мл вода

5 мл оцет

Копривата се вари на слаб огън половин час, заедно с оцета. Полейте измитата коса с получената отвара вечер преди лягане.

 


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане