GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Вкусно / Супер храни / Колко са полезни гъбите?...

Вкусно

Супер храни

Супер храни

Колко са полезни гъбите?

Колко са полезни гъбите?

Те са суперхрана – една от най-здравословните, които предлага планетата ни. Включвайки гъбите в своето хранително меню, вие ще подпомогнете превенцията на редица хронични заболявания и ще подобрите цялостно здравословното си състояние.

Извън превенцията, някои гъби съдържат специални лектини, които се свързват с раковите клетки, подпомагайки унищожаването им от имунната система, доказва скорошно проучване. Фитохимикалите в гъбите също увеличават активността на определени клетки, специализирани в атакуването и унищожаването на вирусни и ракови клетки. Проучването доказва също, че гъбите съдържат инхибитори, намаляващи произвеждането на естроген в мастната тъкан на гърдите, което иначе би могло да доведе до рак на гърдата. Същите съставки се намират и в кръстоцветните зеленчуци (зеле) и доматито, но нивата им в гъбите са с около 67% повече.

Oсвен това гъбите притежават противозатлъстяващ ефект – намаляват нивата на кръвната захар и пречат на задържането на мазнини в организма. При проучване, в което част от месото в менюто на участниците е заменено с гъби, участниците за една година успели да отслабнат и да намалят холестерола и кръвното си налягане. Така те цялостно подобрили здравословното си състояние.

Най-полезният вариант е да се комбинират видовете гъби, защото различните видове притежават различни качества – противораково действие, стимулиране на имунната система, предотвратяване на щети по ДНК и други. А комбинирането на гъбите с лук, зеленолистни, кръстоцветни и бобови растения, допринася за вкусната и силно укрепваща здравето диета.

Важно е да не забравяме също, че въпреки всичките здравни ползи от гъбите, е по-добре да ги сготвим, преди да ги консумираме. Още не е сигурно дали има някакви рискове при суровото им ядене по отношение на някои от съставните им елементи, но за всеки случай – не рискувайте. 


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане