GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Ексклузивно / Интервю със... / Коледа и Нова 2016-та година...

Ексклузивно

Интервю със...

Интервю със...

Коледа и Нова 2016-та година

София Сандански Велико Търново Варна

Коледната елха във Варна ще светне на 6 декември

Над 600 тематични елемента – свещи, елхички, снежинки, звездички, камбанки и 43 000 метра светещи гирлянди ще грейнат във Варна в навечерието на коледните и новогодишни празници. Предвидени са светодиодни динамични светлини в градинката до Търговската гимназия и светещи пана по фасадата на сградата на Варненския окръжен съд. Светещи надписи "Весела Коледа" и "Честита Нова 2016 г." ще украсят сградата на Община Варна. Украса ще има и в петте района на града. Празничното настроение ще бъде допълнено от сцена, върху която са разположени фигурите на Дядо Коледа, Снежанка и шейна с еленчета. В централната градска част ще бъде изградена и безплатна ледена пързалка.

Традиционно на 6-ти декември кметът на Варна Иван Портних ще запали светлините на градската елха. От няколко години в морската столица се провежда и коледен базар. Малки дървени къщички, разположени в централната градска част, ще предлагат на посетителите подаръци за предстоящите празници.

 

В Пловдив посрещат с немски коледен базар

Всяка година на 1-ви декември в Пловдив грейват светлините на коледната
елха и празничната украса. И тази година традицията бе спазена и кметът Иван Тотев тържествено запали празничните светлини на площад "Стефан Стамболов", украсена е и живата елха пред общината.
В традиционен за Пловдив се превърна и немският коледен базар. В дървените къщички пред общината ще се предлагат традиционното немско греяно вино глювайн, вурстчета, сладкиши и празнични украшения.

Празничната украса по Главната улица, площадите и големите булеварди също ще светне в началото на декември. Стремежът на общинската администрация е към енергоспестяващи технологии и естетически издържани елементи. Всяка година тя се обогатява, а атрактивните светещи фигури на Дядо Коледа, Снежанка, коледни дръвчета и други създават празнично настроение.

 

Великотърновци с традиционен бал на Коледа

През първата седмица на декември кметът на Община Велико Търново Даниел Панов и стотици деца ще включат коледните светлини. Ще бъде открит и традиционният Коледен и новогодишен базара в парк „Марно поле“. В отоплена шатра в продължение на месец всекидневно ще се провеждат събития, които предшестват Коледните и новогодишни празници. В рамките на базара се представят производители от града и региона. Специално място е отделено на майсторите на художествените занаяти. Със свои щандове участват редица дипломатически мисии, които представят традиционни храни, напитки и обичаи.

На 11 декември ще се състои традиционният коледен бал на кмета на Община Велико Търново, на който традиционно се събират средства, дарявани за значима благотворителна кауза. В дните, предшестващи Коледа и Нова година, безплатно за всички граждани и гости на Велико Търново ще се излъчи уникалният аудио-визуален спектакъл „Царевград Търново – звук и светлина“.

 

12-метрово живо коледно дърво грейва в Сандански

В началото на декември кметът на община Сандански традиционно включва светлините на целия град, украсен с над 30 000 лампички и светещи играчки. Цялата централна градска част грейва празнично, осветена от хиляди блестящи светлини и коледна украса. Преди официалното запалване на светлините, всички училища организират коледни базари с ръчно изработени картички, играчки и коледни сувенири. По късно, преди запалването на светлините, ще се изнесе празнична коледна програма от местни танцови и фолклорни състави.

По-късно през месец декември общината ще избере Спортист и треньор на годината, а в края на декември – и Цар на виното. Той ще бъде окичен с венец и ще носи гордо титлата през цялата година като най-добрия производител на вино.


За бургазлии Коледа започва от Никулден

Всяка година жителите и гостите на Бургас преди Коледните и новогодишни празници посрещат празника на града 6 декември, Никулден, първо с тържествена литургия в чест на „Свети Николай Чудотворец“ и за благоденствието на града, отслужена от Негово Високопреосвещенство Сливенски Митрополит Йоаникий. На този ден се прави и специален ритуал по издигане на националния, европейския и общинския флаг на площад „Атанас Сиреков“. На 6 декември бургазлии ще осветят и никулденската обредна трапеза, а от площад „Атанас Сиреков“ до Моста ще тръгне латийно шествие с хвърляне на цветя и венци в морето в памет на загиналите моряци и рибари. По традиция светлините на коледното дърво на пл. "Тройката" ще бъдат включени на Никулден.

Коледната украса в града вече се монтира, първо започна поставянето на празничните лампички по ул. „Александровска“,  в първите дни на декември се очаква градът да заблести коледно.

 

Децата на София ще запалят коледните светлини

В столицата в началото на декември ще бъдат поставени нови изкуствени елхи срещу Националната художествена галерия и на кръстовището на бул. „Цар Освободител“ и ул. „Г.С.Раковски” - срещу Военния клуб. Столична община разполага и със собствена коледна украса, която ще бъде монтирана на различни локации в София - например бул. „Тодор Александров”, бул. „Цариградско шосе” и други централни улици.

По традиция на 1 декември кметът на София Йорданка Фандъкова включи светлините на елхата на София на ул. «Алабин», в градинката между улиците «Леге» и «Цар Калоян». Специално за празничната програма беше изградена сцена, а участниците бяха предимно деца. Столична община съхрани стремежа си към прекратяването на практиката да украсява отсечени и живи дървета с цел тяхното опазване. Изключение прави само  дървото, което е определено за коледна елха на София, а програмата по запалване на светлините ще  бъде изпълнявана основно от деца.


Още теми от Ексклузивно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане