GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Здрави и красиви / Колаген Спасяващият младостта ни белтък...

Здраве

Здрави и красиви

Здрави и красиви

Колаген Спасяващият младостта ни белтък

Колаген Спасяващият младостта ни белтък

 

Колагенът е прост белтък, съставен изключително от аминокиселини, принадлежащи към фибрилерните или влакнести белтъци. Изграден е от дълги спираловидни пептидни вериги, които съдържат от 19 до 105 аминокиселини, а най-важните от тях са пролин, глицин, хидроксипролин и хидроксилизин. Последните две на практика липсват в другите белтъци.
Естествената способност на тялото да произвежда колаген и да поддържа хидратацията на клетките, значително намалява след 25-годишна възраст. Хидролизираният колаген е една форма на колагена, показваща висока степен на усвояемост от тялото на човека. Той осигурява допълнителни количества аминокиселини като глицин, лизин и пролин, които имат специфично приложение в тялото, свързано с поддържане структурата на съединителната тъкан и поддържане правилното функциониране на клетките.

В резултат от непълноценно хранене, най-често се случва хората да страдат от липса на аминокиселини, необходими за изграждане на колагена. Биодостъпният хидролизиран колаген доставя най-вече допълнителни количества от аминокиселините глицин и глутамин. Глицинът подпомага детоксикацията, а глутаминът подпомага клетките да увеличат нивата на креатин – молекулата, която съхранява енергията. Приеман като хранителна добавка, хидролизираният колаген осигурява правилното съотношение на аминокиселини за производството на колаген. Хидролизираният колаген съдържа естествени глюкозамини и хиалуронова киселина, които подпомагат възобновяването на съединителната тъкан и увеличават хидратиращите им качества и техния обем – резултат от естествената способност на съединителната тъкан да задържа вода.

Храните, които стимулират естественото производство на колаген, са продуктите, богати на сяра и таурин, необходими за възстановяването на увредените фибрили. Естествен източник на сяра е чесънът, затова не забравяйте да го добавяте към храната си.

Друго важно вещество, което подпомага борбата със стареенето на кожата, е генистеинът, съдържащ се основно във соевите продукти. Ликопенът - изобилстващ в доматите, има свойството да неутрализира ензима колагеназа, който разрушава колагена в тялото. Още някои също толкова полезни за производството на колаген в тялото храни са маслините, пресните краставици, зеленият чай, морковите, сладките картофи, както и различни видове ядки като фъстъци, бадеми, кашу и орехи.

Хидролизираната форма на колагена не е панацея, но със сигурност има анти-ейджинг ефект и приемът му, като добавка към храната, е препоръчителен, паралелно с правилен режим на хранене и хигиена на начина на живот.


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане