GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Ексклузивно / Климатичният часовник или колко време ни остава да...

Ексклузивно

Успешна практика

Климатичният часовник или колко време ни остава да спасим планетата

Климатичният часовник или колко време ни остава да спасим планетата

Климатичният часовник (The Climate clock) отброява времето, което ни остава, за да действаме преди необратимите промени в следствие на извънредната климатична ситуация да заличат напълно живота ни такъв, какъвто го познаваме. Това е съвместна инициатива на учени, активисти и артисти, целяща да обърне общественото и политическото внимание към Климатичната криза и огромната необходимост от спешни мерки. Ган Голан и Андрю Бойд са създателите му, а проектът е част от международната мрежа от артисти-активисти Beautiful Trouble.

Часовникът представлява електронен брояч в две части. Червените цифри показват с обратно броене колко време ще отнеме на човечеството, според сегашното потребление, да изгори целия си въглероден бюджет или количеството CO2, което може да бъде изпуснато в атмосферата преди да преминем границата от 1.5°C, с която се цели ограничаване на Глобалното затопляне. Това е нашият краен срок за осъзнати действия. След изчерпване на този бюджет ще достигнем повратната точка, която ще отключи множество катаклизми в много по-голяма степен из цялата планета (повече наводнения, повече пожари, повече гладуващи хора и т.н.). Зелените цифри показват нарастващите проценти енергия в световен мащаб, произведена на възобновяеми енергийни източници. Трябва да успеем да достигнем 100% при зелените цифри преди да достигнем нулата при червените.

                Под мотото Действай навреме създателите призовават хората по цял свят да се замислят за действията, които могат да предприемат в помощ на планетата за оставащите ни 7 години. Това са най-важните числа в света и трябва да бъдат показвани навсякъде, за да напомнят непрекъснато за климатичната криза и да подтикнат политиците към действие.

                Всеки може да се регистрира в сайта на проекта за часовник в неговата община, град или училище, както и да разбере как да си изработи сам такъв. Такъв часовник е инсталиран в Осло, миналата година в Берлин, а тази година, по време на седмицата на климата в края на септември, климатичните числа се появиха върху известния електронен часовник на Union square в Ню Йорк. През 2021 година ще видим часовника и в Париж.


Още теми от Ексклузивно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане