GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Интересно / Как се правят "зелени" парфюми...

Здраве

Интересно

Интересно

Как се правят "зелени" парфюми

Как се правят

Всички сме чували приказката за доброто и грижовно момиче, което трябваше да наблюдава как в реката се сменят черната, червената и зелената вода, преди да потече златната и то да се потопи в нея, засиявайки като слънце. Нещо подобно се случва в света на уханните води в парфюмерийната индустрия - всички ние сме много по-осъзнати за въздействието ни върху околната среда и вече не мислим само как, пръскайки парфюма върху кожата си, тя да ухае по-добре. Сега търсим "златната вода" - тази, която ще ни накара да се свържем по-дълбоко с онова, което употребяваме ежедневно, което ще има важна връзка с нас самите, което ще влезе в контакт с кожата ни, без да й вреди, а тъкмо обратното - ще я подхрани и направи млада, свежа и сияйна. Това е и причината да търсим еко съобразени алтернативи на стандартните парфюми.

"Хората искат да имат по-ясна представа за начина, по който са създадени техните аромати", казва Пол Остин, експерт и консултант от Ню Йорк в областта на парфюмерийната индустрия. Както важи за всеки продукт, който се стреми да бъде еко съобразен, процесът на създаване на "етичен" аромат е мащабен и сложен (освен ако нямате диплома по ботанически науки). Има обаче няколко златни правила, които важат за качествените екологични парфюми.

По-зелени съставки

Стандартно създателите на натурални парфюми имат по-малък асортимент от аромати, тъй като разполагат с по-ограничен брой сурови материали. "За разлика от розата и жасмина, някои цветя нямат ароматни масла, които могат да бъдат извлечени по естествен път", обяснява Фредерик Мол, парфюмер от Ню Йорк и Париж. Това налага конвенционалните производители на ухания да ги пресъздават по синтетичен път. Мускусът, който се използва в много от традиционните парфюми, също е лабораторно произведен. Без тези синтетични продукти в микса, натуралните ухания са често много по-прости и имат единствена доминираща нотка в настроението като роза, ванилия или цитрус.

Но това скоро може да се промени. "Robertet", парфюмерийна компания, която е специализирана в работата с естествени суровини, стартира кампания "От семето до аромата", с цел да добави сложност и дълбочина в уханията. Първи на пазара ще се появи унисекс ароматът им "Evening at GoldenEye". Той е създаден в Ямайка и за направата му са използвани местни растения, особено плод на бахар, който е разпространен широко в кухнята на острова и придава интензивност и пикантност на онова, което в противен случай би било мек аромат. Планирано е парфюмът да се появи в търговската мрежа до края на есента.

Устойчив източник

Това е голям "зелен" дебат за отглеждането на култури (като роза, нарцис и жасмин) по начин, който не причинява вреда на земята на фермерите. И повечето създатели на еко аромати развиват програми за устойчивост, които ще им позволят да направят тъкмо това. Следвайки политика на честна търговия, те създават дългосрочни взаимоотношения с доставчиците, плащат справедливи цени за реколтата и гарантират, че условията на труд са безопасни. Парфюмерийната къща "Avedа" спазва тези принципи и техният експерт Гай Винсент е на мнение, че сега "все по-големи компании се ангажират с подобни правила, което изпраща послание към потребителите, че подобни практики заслужават голяма подкрепа".

Един от най-големите световни доставчици на съставки за уханните творения "International Flavors and Fragrance" (IFF) застава начело на промяната. Те сключват договор с доставчиците за 10 години напред, така че дори когато реколтата не е свръхбогата, фермерите гарантирано получават заплащане. Компанията също обучава производителите на най-добрите практики за еко съобразено управление на земята - засаждайки растения по начин, който не е в противоречие с принципите на местния екологичен баланс, като използване на локалните запаси от вода. "Насърчаването на устойчивото развитие е "сделка, от която всички печелят". Фирмата получава възможност да поддържа дългосрочен достъп до суровините, от които се нуждае, фермерите имат гарантирани доходи и земята е защитена", казва Кип Умело, директор на "Глобална устойчивост" в IFF.

Отговорно пазаруване

Откриването на екологично съобразени парфюми не е толкова лесно - няма как просто да прочетем списъка на съставките и да разберем каквото ни интересува. Най-малкото парфюмерите не разкриват пълния им списък на етикета - предполага се, че са търговска тайна. "Трябва да бъдете активни и да четете повече. Посещавайте уебсайтовете на марките или фейсбук страниците им и задавайте въпроси", казва Винсент. Също така се информирайте дали компанията се ангажира с екологични каузи, дали поддържа устойчиви практики с години и в широка мрежа - това е доказателство, че компанията наистина инвестира в социално отговорни проекти и няма просто да ви хвърли прах в очите, спекулирайки, че парфюмът е екологично произведен.

Приказката за златното момиче имаше щастлив край, какъвто издирването на златната уханна вода в съвременните условия на живот и консуматорство няма как да обещае. Въпросът е да не се страхуваме да опитваме нови неща, които ни сближават с природата и да сме наясно, че дори малките промени в продуктите за ежедневна употреба, които правим, свързани с по-голяма отговорност и осведоменост, могат да означават сериозни промени в голям мащаб.


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане