GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Дестинации / Как да станем еко-осъзнати пътешественици...

Дестинации

Еко дестинации

Как да станем еко-осъзнати пътешественици

Как да станем еко-осъзнати пътешественици

Докато ставаме по-осъзнати за екологичните проблеми като общество, пътешествията ни все още отварят пространство за големи дискусии. Работният график и фактът, че членове на семействата ни и приятели живеят в чужбина, изискват летене със самолет поне няколко пъти годишно. Но това идва с висока екологична цена - полетите генерират около 2%, или 705 милиона тона годишно, от световните въглеродни емисии. В много страни правителствата не облагат с данъци самолетните горива и така може дори да се окаже, че е по-евтино да се лети, отколкото да се пътува с влак. Според много еко-активисти евтините полети също предлагат свобода в мисленето за пътешествията, но ако искаме да намалим своя отпечатък, можем да помислим за следните "подобрения":

 

1. Намаляване на полетите, когато е възможно

Влаковете предлагат по-зелено и спокойно пътешествие от полетите, особено в Европа. Ако работите за компания, която често ви изпраща в чужбина за срещи и семинари, можете да насърчите някои от тях да се провеждат виртуално, когато е възможно. Потенциални промени в политиката на някои правителства обещават вземане на мерки, които да накарат авиокомпаниите да използват устойчиви горива и така да намалят вредните емисии с до 80%. Според Air Charter Bespoke, от 2011 до сега е имало 1500 полета с биогориво, произведено от водорасли и ятрофа.

 

2. Компенсиране на полетите

Когато е невъзможно да не летите, уверете се, че компенсирате за пътешествието си. Големите самолетни компании използват "калкулатор на въглеродния отпечатък", който показва количеството въглеродни емисии, които ще се отделят вследствие на всяко индивидуално присъствие на борда. Изчисленията са базирани върху продължителността на пътешествието, обема на багажа и разхода на гориво на самолета. Ако решите, можете да добавите малка сума към себестойността на полетите, която да подпомогне програми за одит на околната среда и пречистване на въздуха.

 

3. Зелено придвижване, като пристигнете

Когато достигнете желаната дестинация, винаги е проява на еко-съзнателност да се възползвате максимално от възможностите, които предлага местният обществен транспорт. Днес има много мобилни приложения, които показват последните актуализации и графика на автобуси и влакове, велосипедните маршрути и маршрутите за ходене пеша. Много градове предлагат велосипеди под наем, с които можете да достигнете до желаните места по екологичен и приятен начин.

 

4. Използване на чиста енергия в чужбина

Вместо да зареждате мобилните си устройства чрез електричество, можете да опитате зарядни със слънчева енергия. Тези устройства се зареждат чрез USB кабели или чрез директна слънчева светлина и разполагат с множество кабелни изходи, които могат да заредят вашия телефон, таблет или фотоапарат.


Още теми от Дестинации

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане