GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Душа и Тяло / Как да спрем да се притесняваме ...

Здраве

Душа и Тяло

Душа и Тяло

Как да спрем да се притесняваме

Как да спрем да се притесняваме

Но в по-тежките си форми безпокойството може да е разсейващо и натрапващо се, може да попречи на нашата продуктивност, концентрация и настроение.

Безпокойството е сериозен враг заради няколко причини:

-          Хората, които се притесняват, обикновено виждат как притесненията им са необосновани, но вместо това да омаловажи притесненията им, то ги засилва, защото мозъкът ни обърква корелацията с причинно-следствената връзка;

-          Въпреки че безпокойството води до проблеми със здравето в дългосрочен план, в краткосрочен намалява нивата на стрес и затова е като наркотик, който награждава мозъка ни;

-          При хора, свикнали да се безпокоят, моментите на спокойствие могат да са пагубни, защото те се появяват като източник на стрес - „Защо не се притеснявам? Нещо не е наред с мен!”.

Проучване на Дейвид Барло и неговия екип е открило два основни когнитивни проблема, които характеризират проблемите на безпокойствието. На тяхна основа те развиват два въпроса, които хората могат да си задават, за да разсейват притесненията си:

  1. Безпокойството обикновено ни кара да приемаме рисковете като по-големи, отколкото наистина са, игнорирайки истински факти, възможности, самата реалност. – Колко е вероятно да стане това наистина? Честното и рационално разглеждане на проблема може да помогне да отсеем нещата, за които има защо да се притесняваме, от другите, които са незначителни.
  2. Безпокойството обикновено приема последствията от рисковете много по-катастрофални, отколкото са в действителност. – Колко лошо може да е наистина? Този въпрос ни помага да уравновесим представата си за катастрофалните последствия.

Важно е да се отбележи, че с отговорите на тези въпроси се търси не да се контрират негативните мисли, а да се оборят притесненията с факти и истини. Това значи, че трябва да приемем, че понякога наистина се случват ужасни неща, но това е животът. Да осъзнаем, че той е кратък и крехък може да се окаже добра причина да забравим притесненията и да започнем да живеем!

 


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане