GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Душа и Тяло / Как да си направим полезен чай от зимните дървета...

Здраве

Душа и Тяло

Душа и Тяло

Как да си направим полезен чай от зимните дървета

1 2

Смърч

Неговите къси иглички са на разположение целогодишно. Затова можете да си направите смърч чай по всяко време.  Ако берете игличките през зимата, опитайте се да изберете тези, които са най-светло зелени. Те са най-млади, най-„пресни“. Измийте ги добре, с остър нож ги остържете от дръжката, а след това ги накълцайте на ситно. Друг, даже по-добър вариант е да кипнете водата, а след това с нея да полеете една супена лъжица от накълцаните иглички. Те съдържат голямо количество витамин С, както и бета каротин, затова сместа може да има леко кисел вкус. Но можете да си добавите мед или друг подсладител по свое желание.

Забележка: бременните жени е добре да избягват да пият чай от смърч.

Бор

Боровите иглички съдържат невероятно количество витамин C, както и витамин A, няколко витамини от група В, както и антиоксиданти. От гледна точка на обем боровите игли имат пет пъти повече витамин С от лимоновия сок и осем пъти повече от портокаловия сок! Ако се надявате да преборите гриповете бързо и лесно, то борът е най-добрият ви приятел. Можете да си приготвите чай по същия начин, както от смърч, и да го подсладите, ако ви се стори твърде „силен“. Ако ароматът ви се струва твърде концентриран, можете да разредите чая, докато стане приемлив за сетивата ви.

Ако ви дойде в повече пиенето на боровия чай, можете да го подгреете и да си направите инхалация, вдишвайки парите от чая. Това е много полезно за белодробни проблеми. Ако имате кашлица, тежест в гърдите или друг проблем, свързан с дишането, особено покрай простудите и гриповете този сезон, инхалацията ще ви облекчи.


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане