GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Здрави и красиви / Как да се справим със слънчевата алергия?...

Здраве

Здрави и красиви

Здрави и красиви

Как да се справим със слънчевата алергия?

1

Д-р Мариана Мандажиева е завършила медицина в Медицинска Академия – София, след което придобива специалности по УНГ болести и по Клинична алергология. От 2005 г. работи като алерголог във Военномедицинска академия – София.

Д-р Мандажиева, как слънчевите лъчи увреждат кожата ни?

Освен че са отговорни за стареенето на кожата и появата на кожен рак, слънчевите лъчи от ултравиолетовия (UV) спектър (предимно UVA с дължина на вълната 290 – 320 nm и UVB с дължина на вълната 320 – 400 nm) при среща с външни сенсибилизатори като например лекарства, най-често приети през устата или при контакт на кожата с лекарства за външно приложение, етиричните масла в парфюми и масажни масла, вещества - съдържащи се в някои растения като магданоз, салвия и копър,  предизвикват промяна на белтъчните молекули в кожата и провокират развитието на фотоалергични реакции -  зачервяване на кожата, обрив, сърбеж и засилена пигментация на кожата.

Има данни, че около 400 лекарства могат да причинят фотосензитивна реакция, но от 5 до 15 % от пациентите на редовно лечение с някакви лекарства развиват истинска слънчева алергия.

Лекарствата, приемани вътрешно, които най-често предизвикват слънчева алергия, са лекарствата за лечение на рак; антидепресанти; успокоителни; антибиотици като тетрациклини, ципрофлоксацин, авелокс; сулфонамиди; сърдечни лекарства; диуретици; лекарства за понижаване на кръвната захар; нестероидни противовъзпалителни като аспирин, диклофенак, ибупрофен, кетопрофен, целебрекс; витамин В6.

Субстанции, приложени върху кожата, причиняващи слънчева алергия, са слънцезащитни продукти, съдържащи бензофенон, октокрилен; някои парфюми; дезинфектанти; кожни измиващи средства, съдържащи хлорхексидин; пестициди; кремове, съдържащи нестероидни протививъзпалителни средства и ацикловир.

Кои са най-честите алергични реакции, предизвикани от слънцето?

Фотопровокираните реакции на свръхчувствителност, засягащи кожата, се разделят на фототоксични и фотоалергични. Трябва да  се прави разлика между двете групи, защото протичането, профилактиката, прогнозата и лечението са до известна степен различни.

Фототоксичните реакции представляват директна тъканна увреда, причинена от взаимодействието на фототоксични субстанции в достатъчно количество и ултравиолетова радиация. Те наподобяват слънчево изгаряне, развиват се минути до часове след контакт с пряка слянчева светлина, протичат с парене и зачервяване на кожата, може да има малки и по-големи мехури, изпълнени с течност.

Фотоалергичната реакция се развива при повторна среща на организма с дадена лекаствена или растителна субстанция. В нея участват имунната система, ултравиолетовите лъчи и съответното вещество. Необходимо е много малко количество от веществото за отключване на фотоалергична реакция, защото вече има изградена имунна памет. Обривът е от забавен тип, ситни пъпчици или екзема няколко дни след излагане на слънце. Например, една таблетка аспирин или фурантрил, взета преди няколко дни, може да е причината за слънчева алергия.

Соларната уртикария е фотоалергична реакция от бърз тип, протича бурно с обриви като ужилване от коприва, често и отоци по участъци на тялото, изложени на пряка слънчева светлина.

Лесно ли се диагностицира една слънчева алергия, може ли да бъде сгрешена с друго заболяване?

Не винаги диагнозата слънчева алергия е лесна. Тя налага да се изключат сериозни автоимунни заболявания като лупус, дерматомиозит. Абнормен отговор на ултравиолетовата радиация може да породи много дерматологични заболявания като полиморфна светлинна ерупция и актиничен дерматит или да обостри съществуващи розацея или себореен дерматит. При половината от случаите фотопачтестването с подозираните медикаменти, псоралени, бои или слънцезащитни продукти дава положителен резултат.

Насочващи  моменти са сезонният характер на алергията, сезонните занимания, професионалната среда, времето между излагането  на слънце и появата на обрива, характера на обрива, повторната поява при излагане на слънце.

Често ли идват при вас пациенти с подобни оплаквания? Най-честите им симптоми?

Не само в разгара на лятото, но и при първите слънчеви лъчи има пациенти с нехарактерен обрив и сърбеж по откритите части на тялото – лице, шия, ръце, които са и най-честите симптоми. Наблюдава се и хиперпигментация. Много лесно се поставя диагноза, когато пациентите провеждат лечение с антибиотици, нестероидни протививъзпалителни, онкологични лекарства. При възрастни пациенти на лечение с няколко лекарства за лечение на хипертония, за понижаване на кръвната захар, нередовна употреба на диуретици и лекарства за болка, диагнозата е трудна, защото при фототоксичните ракции обривът може да се разпострани и в участъци на кожата под дрехите, които не са изложени на пряка слънчева светлина. В този смисъл може да се касае за медикаментозна алергия, а не за фотоалергия. При употребата на парфюми и ароматизирани продукти за тяло и някои фотозащитни продукти непосредствено преди излагане на слънце, при разходка в гората или работа на полето преди известен период от време, особено когато се наблюдава за първи път, диагнозата слънчева алергия може да закъснее.

Вие как лекувате това заболяване?

Започва се с преценка дали се касае за фототоксична реакция, при която най-често се наблюдава усещане за парене и силно зачервяване като при слънчево изгаряне. При тежките случаи може да има мехурчета и були. При фотоалергичните реакции типичните симптоми ситен обрив и силен сърбеж се повлияват най-добре от приложение на кортикостероидни кремове и мехлеми. Голямото разнообразие от антихистамини на фармацевтичния пазар помага за овладяване на сърбежа. При тежките случаи на слънчева уртикария може да се наложи приложение на адреналин и мускулно или венозно приложение на кортикостероиди.

Могат ли пациентите да си помогнат с нещо сами, ако вече имат подобна симптоматика?

Да прекратят веднага контакта със слънчевата светлина, ако е възможно. Изключително важно е защитното облекло - светли, тънки, широки дрехи, широкопола шапка; прекратяването на повторен контакт с подозирания алерген – лекарство за мазане, масажно масло, слънцезащитен продукт, растения от домашната градина или ароматни чайове. Пациентите трябва да имат в аптечката си кортикостероиден крем или мехлем и антихистамин.


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане