GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Наръчник за родители / Как да се отнасяме към обсесивните привързаности н...

Любопитно

Наръчник за родители

Наръчник за родители

Как да се отнасяме към обсесивните привързаности на 2-годишните

Как да се отнасяме към обсесивните привързаности на 2-годишните

Ако 2-годишното ви дете не иска да носи нищо друго, освен лилаво, никога не изпуска от ръцете си плюшената си играчка или настоява да му се чете една и съща приказка всяка нощ, може и да започнете да се тревожите за неговата обсесивна привързаност. Тя освен това създава голямо неудобство, ако случайно се запътите на семейна ваканция и забравите любимото му одеялце или плюшена лисичка - това може да превърне преживяването в истински кошмар. Американският психиатър д-р Даниел Сигъл пише, че "подобни обекти на привързаност или ритуали дават на детето чувство за сигурност в един плашещ го свят." Той не отрича, че за родителите може да е предизвикателство да се справят с раздразнението си или тревогата за детските ранни привързаности и дава няколко съвета, които могат да им бъдат от полза. Ето какви са те:

 

Приемете неговата привързаност

Децата в тази възраст се нуждаят от преходни обекти, които ги карат да се чувстват по-сигурни. Да стиска здраво въпросната плюшена лисичка да бъде единственият начин за малчугана да премине през претъпканата стая на детски рожден ден, пълна с непознати. Любовта му към плюшения му приятел ще започне да отшумява с увеличаването на неговата увереност и самочувствие (макар че може би все още ще го гушка в леглото в продължение на няколко години). "За детето е важно да знае, че го разбирате и приемате. Емпатичното отношение от страна на родителя ще увеличи доверието на детето в него и в самото себе си, което ще ускори процеса по раздялата с обсесивната привързаност" - казва д-р Сигъл.

 

Идентифицирайте източниците на напрежение

Малките деца са особено чувствителни към стрес и използват любимите си обекти, за да се справят с него, отчасти защото не могат да изразят вербално своите тревоги. Например, преди да напусне дома сутрин, детето може да отказва да го направи без любимия плюшен другар. Или вечер да е невъзможно да го сложите в леглото, ако не носи любимата пижамка. Чрез идентифициране на източниците на напрежение можете да разберете много за детето си и да се опитате да атакувате истинскиите проблеми, а не начина му за справяне с тях.

 

Останете спокойни сред бурята

Колкото и да сте внимателни като родители, денят Х неизменно ще настъпи - денят, в който сте заминали на въпросната семейна почивка, без да вземете любимото му плюшено животно или слънчевите очила на Спайдърмен. И бурята ще се разрази. Специалистът съветва в такава ситуация първо да се опитате да разсеете детето с друга играчка, която знаете, че обича. Ако нещата от това само ескалират, опитайте с емпатия: "Знам колко обичаш тези очила, но тук ги няма. Разбирам защо си разстроен/а." Ако и това не помогне и детето изпадне в гневен изблик, просто го оставете на емоциите му. "Малките деца трябва да изразят чувствата си, за да си върнат баланса" - казва Сигъл.

 


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане