GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Интересно / Как да разхищаваме по-малко вода за пране на дрехи...

Здраве

Интересно

Интересно

Как да разхищаваме по-малко вода за пране на дрехите

Как да разхищаваме по-малко вода за пране на дрехите

. Първата стъпка за намаляване на това колосално и вредно за планетата количество е дрехите да се носят няколко пъти, преди да се сложат в пералнята. Но когато разполагате с пълен кош с дрехи, които наистина се нуждаят от изпиране, ето няколко съвета как да установите някои малко по-зелени и спестовни навици:

1. Перете дрехи със студена вода.

Интересен факт - използването само на топла вода за пране на дрехите харчи повече електричество на година, отколкото да оставите вратата на хладилника отворена за 24 часа на ден в продължение на една година. Студената вода е най-добрата алтернатива, защото предодвратява захабяването на дрехите и запазва интензивността на цветовете. 

2. Пускайте пералнята, само когато е пълна.

Пералните машини са най-ефективни, когато работят на пълния си капацитет. Пълнете пералнята изцяло, преди да я пуснете да върти, и семейния бюджет и Земята ще са ви благодарни.

3. Използвайте точното количество и вид препарат.

Когато пускате пералнята, наливате ли на ръка количеството препарат и омекотител? Ако е така, вероятността да използвате прекалено много препарат е голяма. Използвайте съд със скала за измерване от вътрешната страна и наливайте винаги точно, колкото е указано в инструкциите. Друг полезен съвет е да се търсят препарати без фосфати. Фосфатите са водещ химичен агент, стимулиращ цъфтежа на водорасли, които заплашват водната система от изчерпване.

Ако искате да перете още по-зелено, опитайте да използвате бял оцет в цикъла изплакване. Оцетът киселина ще неутрализира основните замърсители и ще опази вида на дрехите ви чист дълго време след изпирането.


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане