GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Интересно / Как да помогнем на домашния любимец да отслабне...

Здраве

Интересно

Интересно

Как да помогнем на домашния любимец да отслабне

Как да помогнем на домашния любимец да отслабне

Домашните любимци понякога изглеждат толкова сладки, когато са пухкави и закръглени! Но няколко допълнителни килограма могат да им създадат сериозни здравословни проблеми, като диабет и високо кръвно налягане. Ако кучето или котката имат килограмчета отгоре, а и вие се безпокоите за същото (особено след тежката зима), това е добър повод да влезете заедно във форма. Изследване от миналата година показва, че когато собствениците на кучета чуват, че любимците им имат наднормено тегло, това ги пришпорва да ги упражняват повече, и така и кучетата, и стопаните отслабват. Ето какво да направите:

 

Отидете на ветеринар

Ако искате да откриете какво е физическото състояние на вашия любимец, най-добре започнете с посещение на ветеринар. "Той ще ви каже колко калории трябва да приема кучето или котката всеки ден, за да изгуби постепенно тегло" - казва Ърни Уод, основател на Асоциацията за предпазване на домашните любимци от затлъстяване. Той може също да препоръча диетична храна и режим на упражнения за четириногия ви приятел.

Разходките са задължителни

Може и да се успокоявате, че кучето си играе и докато вие сте на работа, но това може и да не е така. Не вярвайте, че любимецът е активен, освен ако сами вървите с него, за да се уверите в това. Кучето се нуждае от поне 30 минутна разходка на ден.

Тичайте заедно

Всяко куче и всяка порода може да бъде другарче за бягане - казва д-р Уод. Чихуахуа може и да не може да пробяга 5 км, но е напълно способна на кратки спринтове с вас. С кучета, които са по-пригодени за бягане на дълги разстояния, трябва да бъдете по-внимателни. "Тъй като кучето ви обича, то ще има психическата издръжливост да тича с вас докрай, но може да се нарани, ако не е подготвено физиески." Затова д-р Уод препоръчва да се увеличава времето за тичане с 10% на седмица - и не забравяйте да спирате за вода. Освен това почакайте за голямото тичане, докато животното навърши 18 месеца.

 Вкарайте във форма и котката

"Любимите забавления на котката за почивка и ядене. Затова упражненията са от първостепенна важност" - казва Уод. Котето трябва да има два или три периода на интензивна игра през деня. За да се движите заедно, бягайте из къщата с лазерна показалка - котките се побъркват по тях.


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане