GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Интересно / Как да поддържаме красота без отпадъци...

Здраве

Интересно

Интересно

Как да поддържаме красота без отпадъци

Как да поддържаме красота без отпадъци

Поддържането на красотата изисква освен много усилия и големи инвестиции, употребата на безкрайно количество флакони, шишенца, памучни тампони, клечки за уши, пластмаси и т.н.  Ако искаме едновременно да изглеждаме привлекателно и да се погрижим за редуциране на количеството отпадъци, които това наше желание стоварва върху планетата, можем да помислим можем ли да заменим някои от продуктите за ежедневна употреба? Ето някои идеи за безотпадъчно изпълнение на някои от обичайните "ритуали":

Отстраняване на грима

Няма нужда да използваме мокри кърпички или памучни тампони за отстраняване на грима. Можем да употребяваме парчета от стара памучна фланелка, които могат да послужат за многократна употреба. Възможно е също да инвестираме в гъба за отстраняване на грима - на пазара вече съществуват веган био разградими гъби, които чудесно могат да послужат за тази цел. Зехтин, кокосово масло или масло от сладък бадем могат да послужат като лосиони за отстраняване на грим.

Почистване на ушите

Според експерти няма нужда да ползваме клечки за уши, тъй като ухото има естествена система за самопочистване, за която помага и формата им. Те съветват да измиваме ушите добре, когато сме под душа и изплакнем ръцете си под течащата вода.

Грижа за косата

Можем да обмислим използването на домашен шампоан, който няма да навреди на скалпа и ще направи косата мека и бляскава. Фенове на здравословния начин на живот твърдят, че измиването на косата със сода за хляб и винен оцет я прави фантастична, а стилизирането ѝ може да се осъществи с кокосово масло. Според най-екстремните привърженици на живота без отпадъци, боядисването на косата също с боя за коса също трябва да се премисли. Те съветват потъмняване на корените с какао за тъмните тонове и изсветляването с лимон за блондинките.

Парфюми

Не само е трудно да се намери парфюм с безвредни съставки, но е и невъзможно да се купува в шишенца за многократна употреба. Джил Дикон, която е написала книга за здравословния начин на живот, препоръчва смесването на няколко капки есенциално масло с малко масло от сладък бадем и втриването му в кожата. Според нея, това ухае точно толкова приятно, колкото готовите парфюми, но е по-сигурно като съставки. Ако това ви се вижда прекалено екстремно, опитайте да откриете или дори сами да сътворите парфюмен бар


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане