GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Как да повишите жизнената си енергия...

Здраве

Фън Шуй

Как да повишите жизнената си енергия

Как да повишите жизнената си енергия

Жизнената енергия Чи присъства ярко в източната медицина, изкуството и дори кулинарията. Понятието „Чи“ няма прецизен еквивалент в западната култура. Въпреки това, могат да се намерят много общи неща, например с гръцкото понятие „пнеума” (πνεῦμα – превеждано като "дъх") и с идеята за духа на латински "Spiritus" (от spirare – дъх, удар).

Каквито и да са вашите намерения и действия, вие се нуждаете от енергия. Това се отнася за всяка физическа активност, но вашата мисловна дейност, емоции и мисли консумират толкова енергия, колкото и мускулното натоварване. Цялата ни дейност черпи енергия от нашата Чи и не е изненадващо, че при стресирания начин на живот на съвременния човек, тя се изчерпва все по-бързо и се зарежда все по-трудно.

Можем да се балансираме енергията в тялото ни по различни начини: чрез практикуване на Тай Чи Чуан, чрез различни източни техники за релаксация, медитация, йога, чрез масажни техники като шиацу, акупунктура и т.н. След като се достигне равновесие, ще бъдете в добро здраве и в едно хармонично и спокойно тяло.

Всички предмети, материали носят енергия, към която сте повече или по-малко чувствителни. Вашата жизнена енергия и тази на обектите, които ви заобикалят, имат пряко влияние върху живота ви. Фън шуй ни позволява да разберем и коригираме енергийния поток в нашите домове въз основа на правилното подреждане на интериора. Чи, която циркулира зле или е с лошо качество поради лошо взаимодействие на цветове, материали или Ин-Ян баланс, създава дискомфорт у дома. Докато там лесно можем да коригираме неправилния поток на Чи, следвайки основните принципи на фън шуй, то възстановяването на Чи в самите нас е доста по-трудно.

Мнозина имат няколко килограма в повече, от които искат да се освободят отдавна, или пък им липсва енергия, като при най-малкото усилие се чустват изтощени, а всички знаем, че имаме лоши навици, от които ни е трудно да се освободим. За да повишим вътрешната си енергия, трябва да се освободим от тях и да ги заменим със здравословни навици, които да ни заредят със силите да преминаваме през натовареното ежедневие: работа – семейство – спорт – други!

Предлагаме ви програма от 4 стъпки, която можете да спазвате 21 дни и която ви позволи да задвижите кариерата, емоциите и енергията си на по-високо ниво.

 1.Поемете контрола върху вашето хранене

Диетата е от първостепенно значение и трябва да отговаря на определени изисквания. Избягвайте преработените храни, полуфабрикатите и химическите добавки. Това всички го знаем, но колко от нас го спазват наистина? Всеки човек и организъм има определени нужди, но има едно основно правило: Ние сме това, което ядем, както на химическо ниво, така и на енергийно.

 • Всяка сутрин отделяйте време за закуска. Имате няколко възможности – пресни плодове, зърнени култури или 1 яйце. Важно е да спазвате правилото, че със закуската трябва да осигурите нуждите си от захар и протеини за целия ден, в противен случай тялото ви (включително и мозъкът) ще си ги осигури от мускулите ви, за да запълни своите липси. Така умерената закуска всяка сутрин ще ви спести желанието да похапвате излишно.
 • За обяд изберете храни, съдържащи естествена захар, като моркови или ядки, сирене без мазнини, 1 чаша обезмаслено мляко. Избягвайте всички форми на рафинирана захар, шоколад, чипс и т.н.
 • Регулирайте порциите си по време на хранене. Възможно е да препълвате чинията си на всяко хранене. И по-добре разделете десерта на две, или най-добре яжте десерт само 1-2 пъти седмично. Ако ще вечеряте с приятели, планирайте вечерята няколко дни по-рано и намалете храната през деня за компенсация.
 • Ако наистина имате нужда от храна между вечерята и лягането, направете си една късна здравословна закуска.

 2. Движете се

Вашето тяло има нужда да бъде стимулирано, за да премахне поеманите токсини и излишни калории.

 • Започнете да посещавате фитнес.
 • Правете повече разходки на открито със семейството и приятели.
 • Практикувайте динамични спортове като тенис, бойни изкуства, танци и т.н.
 • Дори и една обикновена разходка всеки дневно може да направи чудеса. Създайте си навик да ходите около 10 000 стъпки на ден. Възможно е и доказано ефективно.

 3. Успокойте се, отпуснете се и се дишайте, дишайте и... дишайте

 • Забавеното дишане, пълно и дълбоко, е една от тайните на здравето и жизнеността.
 • Релаксацията във всичките й форми помага да увеличите енергията си. Лесно можете да откриете много ефективни и прости техники за релаксация.
 • Имате нужда също така и от сън. Тялото ви се нуждае от 8 часа почивка всеки ден, за да се зареди с нова енергия. Не 5 или 7, а точно 8 часа са необходими, за да се даде възможност на тялото и ума да се отпуснат, да абсорбират енергията, която е около вас и да бъдат готови да посрещнат новия ден. Доброто качество на съня е от съществено значение, трябва да се стремите да избягвате всичко, което може да попречи на съня, т.е. преди лягане не приемайте алкохол, кафе, не пушете, не слушайте силна музика, избягвайте филмите с насилие и др.

 4. Овладейте подсъзнанието си

Всички знаем, че диетата и физическите упражнения са задължителни, за да се заредите с енергия. Въпреки това, вашето подсъзнание има също толкова голямо влияние.

 • Поемете контрола върху това, което става в подсъзнанието си, защото най-големите загуби на енергия са инициирани от нервното безпокойство.
 • Намерете начин да се справите с отрицателните мисли, като визуализирате целите си или си поставяте ясна и постижима цел, която да ви мотивира.

 За да изпълните четирите стъпки, трябва да разрушите рутината – вземете си малка ваканция и се отдайте на нещо, което ви вълнува. Правейки нещо, което обичате, дори да изисква физическо усилие, помага да засилите циркулацията на енергията през тялото ви, като се премахва застоялата енергия и се заменя с положителната енергия, която ви заобикаля. Това е основният принцип на Чи.

В заключение трябва да сте наясно, че като следвате тези съвети, ще минете през различни чувства:

• В първите два дни тялото ви ще ви казва: „Виж, гладен си... яж... хапни още малко... от това няма да те заболи!“. Не го слушайте!

• След три дни ще видите, че вече се чувствате по-добре. Ще се гордеете със себе си!

• След 5 дни ще искате да изядете целия хладилник. Не се поддавайте!

• След 10 дни кантарът ще ви покаже защо се чувствате по-добре. Това е страхотен резултат!

• След 21 дни, когато този начин на живот ще се е превърнал в навик за вас, хората ще ви казват: „Наистина изглеждаш в страхотна форма!“

Заслужава си да опитате!


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане