GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Знаете ли, че? / Как да оцелеем по време на коледния шопинг...

Любопитно

Знаете ли, че?

Знаете ли, че?

Как да оцелеем по време на коледния шопинг

Как да оцелеем по време на коледния шопинг

Коледа наближава и шопинг еуфорията постепенно завладява и най-здравомислещите хора. Колкото и анти-консуматорски да сте настроени, все пак ще ви се наложи да купите подаръци на близките си, а защо не и да поглезите себе си с някоя бляскава парти рокля или красиви ботуши. Сега е моментът! Как обаче да останете себе си, да не се изнервите на суматохата и блъсканицата в повечето магазини и да не купите повече, отколкото бюджетът ви (и кредитната карта!) може да понесе? Ето няколко семпли, но практични съвета на д-р Дейвид Люис от Mindlab International:

 

Приемайте останалите купувачи като приятели, а не като врагове

Според д-р Люис, стресът по време на коледното пазаруване е толкова голям, че провокира в повечето хора древната техника за оцеляване "борба или бягство". Затова и някои купувачи са склонни да влязат в жестока битка за някои артикул, докато други просто гледат да натоварят количката си с колкото се може повече продукти, да платят бързо и да избягат. За да получите повече удоволствие от коледния шопинг, по-добре се настройте на вълна симпатия и разбиране към останалите, с които реално се намирате в една и съща екстремна ситуация. Вместо да си мислите как да оцелеете като единица, не ви пречи да направите мил жест или да се усмихнете на някои от другите клиенти в пробната или на опашката. Според психолога Джон Дръри това това създава емоционална връзка, която може да ви помогне да се презаредите за следващия тур.

 

Изберете цвят, който ви "закотвя"

В суматохата на коледния шопинг сърдечният ритъм се забързва, тялото се поти и произвежда  произвежда хормона на стреса - кортизол. Ако поради всичките тези причини започнете да усещате надигане на паника, затворете очи и си представете цвят, който свървате с релаксиране. Представете си, че вдишвате и издишвате този цвят няколко последователни пъти. Позволете му да "навлезе" в тялото ви и да прогони напрежението.

 

Пазете се от червения цвят

Опитайте се да се предпазвате от въздействието на червения цвят на етикетите и рекламните призиви. "Червеното означава "Стоп!" на пътя, но в магазините той означава "Харчи!"- казва д-р Люис. Цветът е толкова стимулиращ, че възбужда и привлича мигновено вниманието. Не му се поддавайте! По-добре да платите малко повече за нещо, което наистина искате, отколкото да се оставите червеният цвят да ви подведе да купите няколко излишни вещи само защото сега вместо по 15, струват по 5 лв.

 

Пийте лимонада

Това наистина звучи като малко странен метод за оцеляване от коледен шопинг, но е доказано, че хората с повече глюкоза в кръвта проявяват по-силна воля и се разсейват по-малко, когато трябва да изпълнят задача. Така че имайте грижа да заредите организма си добре с важната съставка преди пазаруване. Ако искате да направите това освен по вкусен, по здравословен начин, направете си голяма бутилка домашна лимонада с мед, вземете я със себе си и отпивайте бавно между посещенията си в различните магазини.

 

 


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане