GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Здрави и красиви / Как да избегнем целодневното седене?...

Здраве

Здрави и красиви

Здрави и красиви

Как да избегнем целодневното седене?

Как да избегнем целодневното седене?

Седенето, особено в лоша поза, води до застоял начин на живот, а еволюцията ни предразполага към движение и активност, което прави обратното вредно. Ето някои идеи как да се раздвижите през деня:

1.    Ходете поне през част от пътя за работа. – Ако карате, паркирайте по-далече - така ще ходите и в началото, и в края на работния ден. Ако вземате градския транспорт, слезте спирка или две по-рано. А ако живеете достатъчно близо, ходете целия път пеша.

2.    Качете се по стълбите вместо с асансьора. – Качването по стълбите изгражда сила в мускулите на краката и упражнява коремните мускули, а също така и ускорява биенето на сърцето. Тази задача става по-лесна с времето, а сърдечносъдовата система става все по-ефективна.

3.    Пийте много вода! – Дръжте шише вода на бюрото си – водата пречиства от токсини и поддържа клетките хидратирани. Освен това ще се налага да ходите по-често до тоалетната, което ще ви разхожда на почивки из офиса и ще прекъсва времето, което прекарвате седнали.

4.    Разходете се през обедната почивка. – Не отивайте директно от офиса си до мястото, където ще обядвате – разходете се навън колкото дълго можете. Това ще изчисти главата ви, ще раздвижи кръвта ви, ще подобри метаболизма и ще ви даде енергия за останалата част от работния ден. С тази кратка разходка ще подобрите продуктивността си.

5.   Ставайте от стола колкото се може по-често. – Ако имате възможност да работите изправени през част от деня, възползвайте се. Ако трябва да проведете разговор с колега, разходете се до офиса или бюрото им, вместо да използвате чата.

Идеите са безкрайни – денят предлага безброй възможности да изберем дали да сме прави и да се движим, или да останем пасивни. Така и трябва да правим! 


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане