GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Вкусно / Как да замразяваме храни, без да ползваме найлон и...

Вкусно

Супер храни

Как да замразяваме храни, без да ползваме найлон и пластмаса

Как да замразяваме храни, без да ползваме найлон и пластмаса

Увиването в найлонов плик или пластмаса все още е основният начин, който използваме, за да замразяваме храни. Пластмасата е господарят на фризера, но това създава проблеми - от една страна заради химикалите, които съдържа, а от друга - заради кризата с глобалното замърсяване. Макар и да изглеждат незаменими, пластмасата и найлоновите торбички всъщност имат много алтернативи. Ето някои достъпни заместители, с които разполагаме у дома.

 Стъкло

Стъклените буркани могат да се окажат добра алтернатива за замразяване на продукти - стига да използвате такива с широко гърло и да не ги пълните догоре. Трябва да се предвидят сантиметри за разширяването на продуктите, което се случва при замразяване. Ако замразявате бульон, оставете буркана за няколко часа предварително в хладилника, без да затваряте капака. За допълнителна защита на храни, които се замразяват в буркани, може да се налее един пръст вода, който преди употреба на съдържанието се отстранява с помощта на топла вода.

 Метал

Металът обикновено има чудесни отношения с фризера. Храната може да се съхранява в отворени метални кутии директно във фризера (което е по-безопасно от това да съхраняваме консерви в хладилника). След изваждане може да се затопли бързо на водна баня. Можете да използвате метални ледарки, форми за мъфини или кутии за хляб, за да замразите малки количества храна, след това да ги прехвърлите в контейнер или увиете добре за по-дългосрочно съхранение.

 Хартия

Ако съхранявате храна за по-кратко време (2-3 седмици най-много), можете да я увиете в хартия за печене или восъчна хартия. Хартията за печене не съхранява продуктите толкова добре колкото восъчната хартия, но представлява добър първи слой. Увийте два пъти или три пъти за по-успешно съхранение.

 Кутии за сок или мляко

Можете да измиете кутиите от сок и мляко и да ги използвате повторно за съхранение на продукти във фризера. Те са изключително подходящи за бульони и супу, защото позволяват разширяването на течностите. Можете да изрежете горната им част и да запечатате със залепваща лента за фризер. Както при всички непрозрачни контейнери, не забравяйте да им сложите етикет, за да знаете какво има вътре.

 Без опаковка

Много плодове не се нуждаят от опаковане при съхранение във фризера - например домати, банани и праскови. Свободното им съхраняване във фризера има дори плюсове, защото люспите или обелките им ще падат лесно, когато ги извадите. Можете да замразите праскови през лятото и да им се наслаждавате през цялата година, добавяйки ги в десерти или мюсли.

 


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане