GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Земеделски производители / Кактусите са застрашен вид вече...

Бизнес

Земеделски производители

Земеделски производители

Кактусите са застрашен вид вече

Кактусите са застрашен вид вече

Подобно на много растителни и животински видове, които също са заплашени от това, причината е основно в загубата на местообитания. Основен фактор за това пък е намаляването на дивите пространства за превръщането им в земеделски земи. Пред кактусите има и друг проблем: незаконната растителна търговия.

Когато мислим за жертвите на нелегалната търговия с обекти на дивата природа, най-вече се сещаме за слонове, носорози, някои големи котни, сладки маймунки. Колекционерските кактуси не са нещо, зак оето се сещаме. Но бодливите растения са харизматични и емблематични, а цъфтежът им се цени високо от колекционерите.

Според ново изследване, публикувано от Международния съюз за опазване на природата, един от доминиращите фактори за изчезването на кактусите е „безскрупулното събиране на живи растения и семена за търговия с градинарски вещи и за частни декоративни колекции.“

Авторите на проучването са оценили 1 478 вида кактуси. Те са установили, че 31% от тях са в състояние на застрашени. Висока концентрация на застрашени и изчезващи кактуси се наблюдава в южната част на Бразилия – Рио Гранде до Сул и северният регион на Уругвай – Артигас.

Заплахите за кактусите варират според региона. В крайбрежните райони на Баха Калифорния в Мексико и в някои части на Карибите асплахите идват основно от разрастването на жилищни и търговски строежи. Събирането на кактуси за търговия е по-концентрирано по бреговете на Чили и Бразилия.

Кактусите най-често се използват в декоративното градинарство, но някои видове се ядат или биват използвани в традиционната медицина. Според учените, 86 процента от кактусите, използвани за търговия с растения за украса, биват взети от природата. Голяма част от тази търговия се случва незаконно. The Guardian съобщава, че при някои видове един-единствен кактус може да струва до 1000 долара на пазара.

Предизвикателство към опазването, според учените, е това, че проблемите зони на застрашени кактуси нсе се припокриват с ареалите на други застрашени видове.Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане