GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Интересно / Какво трябва да знаете за нитратите?...

Здраве

Интересно

Интересно

Какво трябва да знаете за нитратите?

Какво трябва да знаете за нитратите?

Най-много нитрати се натрупват в зелевите и зеленолистните растения. Ето защо, преди консумирането им, трябва да се погрижите да са добре почистени.

 Храни с най-високо съдържание на нитрати и радиоактивни вещества: картофи, краставици, домати, репички, зеле, маруля, спанак, цвекло, моркови, ягоди, малини.

Какво да направим?

  • Когато приготвяте зеленчукови ястия, е добре да обелите предварително зеленчуците и то по-надълбоко (белете морковите, картофите, краставиците и др.).
  • Всички зеленчуци и листни култури, които използвате за салати, трябва да се накисват за около 20-30 мин в студена вода с 3 с.л. оцет или лимонов сок
  • Преди да консумирате зеле или маруля, махнете поне два реда от горния им слой.
  • При варенето на зеленчуци, съдържанието на нитратите намалява до 80%, а при консервирането, мариноването или приготвянето им в туршии – до 60% (те преминават в маринатата).
  • Не консумирайте увехнали или дълго престояли  плодове и зеленчуци.
  • Преди да сварите месото, можете да го накиснете в студена вода със сол за около 10-15 минути.
  • През зимата за предпочитане е консумацията на замразени плодове и зеленчуци пред консервираните.
  • Овкусявайте салатите си с лимон. Той пречи на превръщането на нитратите в нитрити.
  • Не купувайте недоузрели плодове и зеленчуци (например тиква).

Признаци за нитратно натравяне:     

  • Гадене и повръщане
  • Болки в корема
  • Кожни обриви, сърбеж, зачервявания
  • Главоболие и световъртеж
  • Нарушения в зрението

 

Съвет: Метионинът е необходимият за изхвърлянето на радиоактивните вещества от организма и се набавя от изварата, месото, рибата, яйцата и водораслите. Храната, която приемаме, трябва да бъде разнообразна и да включва достатъчно естествени витамини, които имат антирадиационно действие и повишават имунитета (шипки, магданоз, цитруси, семена, грах, орехи и др.). Приемът на прясно изцедени зеленчукови и плодови сокове (от ябълки, круши, сливи, вишни, грозде и лимони) също спомага за бързото изхвърляне на токсините.


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане