GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Здрави и красиви / Какво казва външният вид за здравето ни...

Здраве

Здрави и красиви

Здрави и красиви

Какво казва външният вид за здравето ни

Какво казва външният вид за здравето ни

Доброто здраве често е съпътствано от здрав, младежки вид на лицето и тялото. Когато кожата изглежда повехнала, бръчките се увеличават и се появяват кръгове под очите, често сме склонни да обвиним стреса и напрежението в работата, докато всъщност тези недостатъци могат да са сигнал за по-сериозни здравословни проблеми. Това твърди специалистката по интегративна медицина Моли Робъртс от Сан Франциско. Според нея тялото "първоначално се опитва да шепне, след това да говори и, ако не вземем мерки, да крещи, за да привлече вниманието ни върху проблема." Ето какво могат да означават някои от физическите промени:

Подути крака

Много обстоятелства, сред които навяхвания, щамове, наранявания и инфекции, могат да предизвикат подуване на краката и глезените. Бременност, затлъстяване и определени лекарства могат да предизвикат задържане на течности в крайниците. За съжаление, също и някои сериозни заболявания, едно от които е сърдечната недостатъчност. Проблемите с краката са класически симптом, тъй като сърцето изпомпва кръвта по-бавно.

Уморени очи

Торбичките и тъмните кръгове под очите често издават недоспиване или купонясване до късно предната вечер. Но ако не се лишаваме от здравословната порция сън и все още ги имаме, може би трябва да ревизираме начина си на хранене. Има много състояния, които могат да причинят торбички под очите, но един от основните "виновници" е яденето на прекалено много сол. Високото съдържание на натрий причинява задържане на вода в организма, и чувствителната зона под очите не е изключение.

Суха кожа

Всеки човек от време на време има суха кожа - обикновено това се дължи на зимния въздух и прекалено горещите душове. Но понякога дехидратираната кожа, която лесно се напуква, може да е знак за сериозни проблеми. Хипотиреоидизъм и диабет може да се окажат отговорни за проблемите с кожата, както и дефицити, дължащи се на хранителни разстройства. Атеросклерозата - стесняването на артериите, което води до сърдечно-съдови заболявания - също може да се отрази на кожата, особено на ходилата, краката и пищялите. Ако малките артерии, които пренасят кръв към крайниците, се запушат, това може да лиши кожата от кислород, което води до образуване на сухи, лъскави петна.

Силно окосмяване

Косата, която расте, където не ѝ е мястото, със сигурност причинява някои естетически тревоги, но се оказва, че може да е знак и за по-притеснителни здравословни проблеми. Синдромът на поликистозните яйчници може да е причина за повишено окосмяване на жените в детеродна възраст. Той може да доведе до безплодие и нередовна или дори отсъстваща менструция. Повече от 70% от жените с този синдром се оплакват от прекомерно окосмяване, което се появява по лицето, гърдите, корема, гърба, ръцете или краката.

Косопад

Бременност, стрес, лекарства и хормонални проблеми могат да допринесат за косопад. Изтъняването и падането на косата обаче може да е признак и на повишена или понижена функция на щитовидната жлеза. Ако имат съмнения, кръвен тест може да покаже дали функцията на щитовидната жлеза в тялото ни е нормална.

Лош дъх

Проблемите със зъбите и венците могат да не се дължат на лоша хигиена. Загубата на зъби също може да сигнализира остеопороза. Липсващите зъби може да означават, че плътността на костта на челюстта вече не е достатъчна, за да ги поддържа.


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане