GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Интересно / Какво има в един хотдог?...

Здраве

Интересно

Интересно

Какво има в един хотдог?

Какво има в един хотдог?

Група, наречена Clear Foods, е направила тестове на 345 хотдог кренвирши и други наденици, произведени от 75 различни компании. Резултатите показали, че около 15% от тестваните меса имали някакъв вид проблеми, включително било открито наличие на човешко ДНК в съдържанието на някои от тях.

Използваната технология разглеждала месото на молекулярно ниво, съставка по съставка, и открило замествания и хигиенни проблеми. Замествания се наричат съставките, които се съдържат в продукта, но не са описани на опаковката, а хигиенните проблеми – когато някакъв нов и безвреден елемент замърсява храната – в повечето случаи това било човешкото ДНК.

Групата се натъкнала на изненадващ брой проблеми и от двата вида. Също били намерени доказателства за видове месо, които не са описани на опаковката, но и липсата на някои от съставките, които производителите са описали на опаковките. Открили също и месо в някои рекламирани като вегетариански продукти. Например човешко ДНК Clear Foods намерили в 2% от пробите и в две трети от вегетарианските проби.

Изготвеният доклад на групата посочва, че е притеснително колко много вегетариански продукти съдържат някакъв вид месо, тъй като хората, които избират тези продукти, не ядат месо заради религиозни, етични причини, здравословни причини или за поддържане на хранителен режим. Във вегетарианските продукти се намирали множество и от двата вида проблеми, което силно притеснило тестващата група.

Въпреки многото намерени проблеми, обещаващ е фактът, че все пак има много малки и големи производители на хотдог кренвирши и други подобни колбаси, които произвеждат внимателно и честно, с грижа за продуктите и клиентите си – продукти от всички категории са показват понякога забележително добри резултати. 


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане