GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Здрави и красиви / Какво знаем и какво не наситеното лилаво цвете със...

Здраве

Здрави и красиви

Здрави и красиви

Какво знаем и какво не наситеното лилаво цвете със силния аромат?

1 2

Приложенията на извличаното лавандулово масло са толкова многобройни, че заслужено внушават универсалност. Също така не мога да не спомена с нескрита гордост, че България е един от най-големите производители на лавандулово масло в света.

Огледалце, огледалце, я кажи…

Капка-две етерично масло от лавандула, добавени към всяка една домашна маска, ще ви подсигурят незабавен положителен ефект върху вашата кожа. Това вълшебно масло е антибактериално, противогъбично, а на всичкото отгоре прави кожата гладка и нежна. Можете да нанесете капчица и директно върху някоя изненадала ви неприятно пъпчица, с което бързо да се разделите с нея окончателно.

От здрав - по-здрав

Със своите вълшебни съставки, разбира се, лавандулата може да бъде и изключително мощно оръжие в борбата ни към здрав и качествен живот. Тя може да ни успокои, когато сме изнервени, да ни приспи, ако се мятаме в леглото с часове, да дезинфекцира рана при необходимост, както и да обезболи пострадал участък. Не случайно е разпространена тактика, чието хладно вмешателство помним ясно още от деца, мазането с лавандулов спирт при слънчево изгаряне – бързо сваля температурата, премахва зачервяването, даже се справя със силната болка. Няколко капки върху болезнен мускул пък, втрити с леки масажни движения, мигновено ще ни спестят ненужни мъки. На лавандуловото масло се приписва и чудодейното свойство да се бори с косопада, но признаваме, че това не сме имали повод да го изпробваме. Освен това помага при болки в ставите, ларинкса, стомаха, главоболие и др.

Лавандуловият цвят е познат на кулинарията от векове. Днес се използва традиционно от италианската и френската кухня, като чудесен фин завършек на супи, сосове и печени меса. Няма какво повече да говорим – ето две супер лесни рецепти с ароматното цвете, с които можете да очаровате всеки.

Домашна лимонада

2 л вода

2 лимона

4 с.л. мед

3 цвята лавандула

Изцедете лимоните, разтворете меда във водата, прибавете лавандулата. След като добре разбъркате всичко, добавете и лед.


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане