GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Еко технологии / Каква е разликата между изкуствени и естествени ар...

Бизнес

Еко технологии

Еко технологии

Каква е разликата между изкуствени и естествени аромати в храните?

Каква е разликата между изкуствени и естествени аромати в храните?

Навсякъде по света расте броят на потребителите, които се насочват към “естествени” хранителни добавки и избягват изкуствените такива. Работната група по околна среда, обаче съобщи нещо, което може да изненада и разочарова много купувачи. Когато става въпрос за изкуствени и естествени аромати, няма голяма разлика!

Думата “естествен” се използва безразсъдно и безскупуно от хранително-вкусовата промишленост. Това е така, защото наличието на „естествен аромат“ прави продуктите по-привлекателени за клиентите.

 

Същинската разлика между изкуствени и естествени аромати е, че вторите трябва да бъдат получени от природата, независимо дали това става дума за растителен или животински материал, докато изкуствените аромати се синтезират изцяло в лаборатория. Въпреки природните си произход обаче естествените аромати често съдържат куп сложни химични смеси. Това са разтворители, емулгатори и консерванти. Те обичайно попадат в категорията “случайни добавки”.

 

Заради липсата на съществена разлика между двете работната група дава на изкуствените и естествените аромати еднакъв рейтинг в своята база данни за хранителните продукти. Единствените хранителни добавки за аромат, които могат да се приемат като натурални, са т. нар. „органични натурални“ аромати – те са обект на някои по-строги регулации и може да се вярва, че са произведени без синтетични разтворители, носители и консерванти.

 


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане