GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Здрави и красиви / Какаото и сърцето...

Здраве

Здрави и красиви

Здрави и красиви

Какаото и сърцето

Какаото и сърцето

На какаото хората се наслаждават от векове, в миналото дори е използвано като валута, а скорошни проучвания показват какви забележителни свойства има какаото.

1.      Срещу възпаления и киселинност

Съставните елементи на какаото теобромин, магнезий, полифеноли и други, са отговорни за това полезно свойство на какаото. Флавоноидите, активни вещества, откривани в растенията, които са налични в големи количества в какаото, доказано помагат за предпазването на сърдечносъдовата ни система. Проучвания от 2011 и 2012 г. показват, че консумацията на какао намалява кръвното налягане и холестерола при пациенти с опасни нива, като цялостно подобрява функциите на кръвоносните съдове.

2.      Подобрява настроението и психическото състояние

Споменатият теобромин се приема за полезен за здравето на сърцето. А защото теоброминът е лек стимулант, взаимодействащ с ниските нива на кофеин в какаото, също се свързва с подобряването на настроението и на психическата стабилност. Докато кафето стимулира централната нервна система обаче, теоброминът е нежен мускулен стимулант. Той също спомага за намаляването на кръвното налягане, защото причинява разширяването на кръвоносните съдове, както и изхвърлянето на излишните вода и сол от организма ни.

3.      Стомашните микроби

Проучване от 2014 г. показва нови положителни ефекти от антиоксидантите и фибрите, съдържани в какаото – според получените данни полезните стомашни микроби, които разграждат стигащите до тях съставки на какаото, произвеждат нови продукти, действащи срещу инфекции и възпаления, свързвани със сърдечни болести и инфаркт.

 

Достатъчно проучвания показват връзката между консумацията на какао и намаляването на риска от сърдечни заболявания, подобряването на функциите на артериите, регулирането на нивата на кръвното налягане и холестерола. Така че спокойно можете да си хапвате черен шоколад, богат на посочените полезни съставки.


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане