GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Био oтпадъци и рециклиране / Историческа шахта за строеж на тунела под Темза ст...

Бизнес

Био oтпадъци и рециклиране

Био oтпадъци и рециклиране

Историческа шахта за строеж на тунела под Темза става подземен театър

Историческа шахта за строеж на тунела под Темза става подземен театър

Тунелът под Темза е замислен така, че да позволи на коне с каруци да преминават и да превозват товари до другата страна на Темза (въпреки, че в крайна сметка никога не е използван за тази цел).

Проектиран от бащата на Брунел – Марк – тунелът под Темза започва да се строи под Темза през 1825. Когато е завършена през 1843 г., той се превръща в основна туристическа атракция. Милиони хора си плащат, за да минат през него. За да се изгради тунелът обаче е бил необходим достъп до точката, където тунелът следва да започне. 

За целта била построена шахта, която се намира от южната страна на Темза в Ротерит. Вместо да следва типичния подход на многократно копаене надолу и сетне изграждане на странични подпори, Марк Брунел предпочел да „изгради тухлена кула на брега на реката и просто да я остави постепенно да потъне в меката почва под действието на собствената си тежест, спестявайки време и пари“, обясняват от Музея на Брунел.

Днес шахтата е запечатана и недостъпна за обществеността. Ала музеят има планове да съживи вкопаната структура, която е със статут на защитена сграда. Организацията планира да обнови пространството с размери 15 на 20 метра и да го превърне в подземно място за представления, което да бъде домакин на редица развлекателни мероприятия.

Архитектите на проекта от студио Tate Harmer описват мястото като постройка с „опушени тухлени стени от парните локомотиви“, което осигурява „суров, но въздушен фон“. Фирмата казва, че проектът предвижда минимална намеса в структурата, при който единственото, което ще се направи, е да се създаде вход за обществеността. Насред шахтата ще се монтира свободностоящо, конзолно стълбище, чиято цел е да осигури на посетителите впечатляваща гледка към историческото пространство.

Очаква се работата по Шахтата Ротерит да започне през октомври тази година и да приключи до януари 2016.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане