GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Знаете ли, че? / Искряща морска магия...

Любопитно

Знаете ли, че?

Знаете ли, че?

Искряща морска магия

Искряща морска магия

Древните египтяни вярвали, че в коралите има божествена кръв и по тази причина оставяли по парче корал в гробниците, като предпазна мярка срещу зли духове. Легенди се носят обаче и не само сред далечните ни народи. Според гръцката митология, когато Персей отсякъл главата на Горгона Медуза и я хвърлил върху купчина водорасли, те се вкаменили. Русалките толкова харесали новообразуваните искрящи клонки, че ги отнесли със себе си под водата. И така създали коралите.

Древна медицина

Излизайки от рамките на фантазното обаче, още Плиний Стари в свята прочута енциклопедия от 37 тома „Естествена история“ споменава лечебните свойства на стритите на прах корали. Днес се знае, че тези причудливи морски форми имат в състава си цяло богатство от минерални соли – предимно калциеви и магнезиеви. Освен това съдържат завидно количество фосфор, сяра, калий, желязо, натрий, хром, цинк, манган, накратко – над 60 жизненоважни за човешкия организъм микроелемента. Но за кораловия калций се твърди, че по своята усвояемост и качества няма друг аналог в природата, вероятно тъй като самата структура на корала чувствително наподобява тази на човешката кост. Кораловият калций създава в човешкия организъм алкална среда, която пречи на бактериите и вирусите да се развиват, тъй като им е необходима киселинност. Не само че по този начин организмът е предпазен, но и се подобрява дейността на всички органи, тъй като в резултат се повишава усвоямостта и на витамините и микроелементите, които си набавяме чрез храната.

Огнена красота

Въобще като цяло влиянието на коралите върху човека звучи силно магично. Отдавна е познато обаче и положителното им влияние под формата на бижута. Вероятно в основата отново са заложени древните вярвания, че притежават силата на особена протекция срещу злото. И макар винаги асоциацията ни да свързва очарователните полипи с оранжево-червения цвят, в бижутерията често се използват и черни, бели, розови и сини. Според астрологията белият корал е женски, а червеният – мъжки и по тази причина, ако дамата носи бижута с червени корали, по-мъжките качества в характера й ще вземат превес. Парадоксално твърдят също така, че подобни бижута предпазват своя притежател от опасности, но пък и са склонни да развиват неговата капризност.

Почистване и съхранение

Ако притежавате огнените морски творение, се налага да полагате малко грижи за техният съвършен вид. Основно правило е винаги да ги съхранявате отделно от други бижута, за да предпазите перфектно полираната им повърхност от нараняване. Както и други ценни камъни, използвани от ювелирното изкуство, така и коралите не трябва да влизат в пряк допир с козметика, така че внимавайте с лосионите за тяло, дезодорантите и парфюмите, когато планирате да носите корали. А ако бижутата ви от корали са загубили блясъка си, но не са видимо замърсени, ги сложете за няколко часа във фризера.

И бъдещето донесе още красота

Освен всичко останало, слънцето не може да причини изгаряния на коралите, въпреки че обитават сравнително плитки води, което им свойство отдавна е обект на научно любопитство. Учени от лондонския Кралски колеж откриха, че разкошните морски полипи произвеждат вещество, което ги предпазва от вредните UV лъчи. Д-р Пол Лонг се надява, че като резултат от задълбочените проучвания на екипа му, до няколко години ще могат да се произвеждат таблетки, предпазващи ни от слънчеви изгаряния. Чрез тях не само кожата, но и очите ни ще бъдат защитени в горещите летни дни.

 


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане