GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Интересно / Интуитивното хранене...

Здраве

Интересно

Интересно

Интуитивното хранене

Интуитивното хранене

Много хора смятат, че диетите, които спазват, нямат траен резултат. Всъщност около 90-95% от диетите не жънат никакъв успех дългосрочно и имат йо-йо ефект. Хората в тези статистики имат навика да обвиняват себе си, вместо диетата – че нямат достатъчно воля, или че не се контролират достатъчно добре, или че гените им са лоши.

Изходът от това положение е интуитивното хранене: сравнително нов подход към устойчиво и здравословно хранене. Според проучвания това е най-реалистичната алтернатива на диетите за отслабване.

Интуитивното хранене се базира на 4 основни принципа:

  • Основно вътрешно предизвикано хранене (водено от усещания за глад и ситост).
  • По-рядко външно предизвикано хранене (причинено от социални ситуации, настроение, време на деня), което да се случва без самообвиняване.
  • Антидиета, тоест храненето не се определя от специфична диета като броене на калории или спазване на режим с малко въглехидрати или мазнини.
  • Грижа за себе си и приемане на собствения външен вид (независимо от сегашните мерки и килограми).

Точно обратното на повечето диети за бързо отслабване, интуитивното хранене предлага начин на хранене, който позволява всякакви хранителни навици. Нищо не е забранено и няма ограничения за калориите, мазнините, грамовете или въглехидратите, които трябва да се ядат всеки ден. Естествено, правилното хранене и упражненията са важни части от пъзела, но на първо място е отхвърлянето на менталността на диетите, която кара хората да се чувстват виновни, стресирани или ядосани на собственото си тяло.

Интуитивното хранене разчита повече на добрата връзка между мисълта и тялото. Тази грижливост към себе си обикновено помага на хората да правят по-добри избори за храната си, да усещат кога са се нахранили и кога са гладни, да усещат по-точно сигналите на тялото си, да уважават и оценяват собственото си уникално тяло.

В същността на интуитивното хранене се намира вярата, че много хора не могат да отслабнат основно заради емоционални проблеми. Повечето нововъведени в системата са скептични в началото, но практикуващите, както и много проучвания, намират, че интуитивното хранене е по-благоприятно и полезно за човешката психика и тяло. 


йо-йо ефект, отслабване, диети, тяло

Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане