GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Знаете ли, че? / Има ли място в София за още 1 милион дръвчета?...

Любопитно

Знаете ли, че?

Знаете ли, че?

Има ли място в София за още 1 милион дръвчета?

Има ли място в София за още 1 милион дръвчета?

В София има около 15 хиляди декара земи, които пустеят. Значителна част от тези територии се намира в т. нар. “зелени клинове” – продълговати зелени зони, нарочно оставени незастроени, които се простират надлъжно през южните квартали към планините край града. Зелените клинове са шест и са заложени в плана за развитието на София още през 1938 г. В момента много от тях са занемарени, някои са превърнати в сметища, други са територия на незаконни строежи. Общата им площ е 6800 дка.

В междублоковите пространства, където също има доста пустеещи парцели, има още около 2000 дка земя, която може да бъде залесена. В периферията на Западния парк има друга обширна територия, която пустее, с площ около 3000 дка.

Програмата за залесяване ще подобри значително качеството на въздуха – постижение, особено ценно във време, когато София оглавява класациите на градовете с най-мръсен въздух в Европа. Наличието на повече зеленина ще доведе и до намаляване на шума.

Всичко това обаче е само началото. Зелените зони ще увеличат над 4 пъти парковата среда на София, като по този начин ще насърчат биоразнообразието в района, давайки местообитание за птици и други диви животни, характерни за региона. Идеята може да се разгърне и с покриването на околовръстното шосе в частите, които „разсичат“ зелените клинове. Околовръстният път „прерязва“ тези зьелени пояси и де факто прекъсва замислената връзка с подстъпите на планините. Ако обаче шосето се покрие, так че колите да преминават в тунел, а отгоре да се разгърнат парковите територии, то градът ще има зелени „коридори“ за излаз към откритата природа.

Предложението за засаждането на 1 милион дръвчета в София идва от инициаторите на платформата „София – Европейска зелена столица“, сред които има експерти от “Грийнпийс” – България, „Велоеволюция“, Българска соларна асоциация, Фондация Екообщност, Сдружение „Див Рошков“, Българско дружество за защита на птиците,Инициатива “Зелени релси в София”, Био Град София, Хранкооп – София, а координатор е Група Град.Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане