GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Здрави и красиви / Изяжте дъгата...

Здраве

Здрави и красиви

Здрави и красиви

Изяжте дъгата

Изяжте дъгата

В продължение на няколко дни ще ви разкажем какви са предимствата на плодовете и зеленчуците от различните цветове на дъгата. Не забравяйте да ги слагате на масата, в кутиита за храна на децата, на вашите гости. Комбинирайте цветовете или си създавайте тематични вечери, които празнуват някои от тях, но не забравяйте в рамките на една седмица да включите всеки един.

Червено

Череши, ягоди, вишни, диня, малини, червени боровинки, червено грозде, червено цвекло, репички, червени картофи, червен лук, червени ябълки - празнувайте червеният цвят с някои от тези великолепни негови представители. Червените плодове и зеленчуци съдържат ретинол, който може да бъде намерен и в повечето меса. Ретинолът изпълнява важна функция в имунната система, която ни предпазва от нашествието на бактерии, паразити и вируси. Той е един от най-съществените елементи за поддържането на добро зрение. Ето още някои важни вещества, с които ни снабдяват червените блюда.

Ресвератрол

Източници: червено вино, червено грозде

Ползи: Ресвератролът e естествен антибиотик и фунгицид, който е синтезиран интелигентно от гроздовото растение, за да преживее биологична атака. Това означава, че в организма той неутрализира свободните радикали и може да предпази от инфекция.

Капсаицин

Източници: люти чушки

Ползи: Капсаицинът спомага за регулираното на киселините в стомаха и влияе благотворно на храносмилателните процеси. Капсаицинът спомага за ускоряване на процесите в организма и затова лесно изгаря калории. Освен всичко останало, облекчава болката и предпазва от настинка.


Ликопен:

Източници: домати, диня, червен грейпфрут, червени камби

Ползи: Диета, богата на ликопен може значително да намали риска от развитие на рак на простата. При жените веществото предпазва от рак на белите дробове, рак на гърдата и рак на стомаха. Когато готвите, имайте предвид, че ликопенът се усвоява най-добре, когато се комбинира с мазнина.


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане