GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Възобновяеми енергийни източници / Изобретение улавя загубената енергия от мобилни те...

Бизнес

Възобновяеми енергийни източници

Възобновяеми енергийни източници

Изобретение улавя загубената енергия от мобилни телефони

Изобретение улавя загубената енергия от мобилни телефони

Ето, че изследователи от Държавния университет в Охайо са разработили технология, която помага на батерията на всеки мобилен телефон да издържи с до 30% по-дълго с едно зареждане. Това става посредством улавяне на енергията, загубена чрез радио сигналите, излъчвани от телефона. Системата улавя тази енергия и я подава обратно към батерията.

Технологията работи чрез използване на вградена електрическа верига за преобразуване на част от радио-сигналите на телефона в прав ток (DC). Той се използва за зареждане на батерията. Смята се, че близо 97 процента от телефонните сигнали в клетъчните мрежи никога не достигат дестинацията си и просто биват загубени. При това положение новата разработка може да улови и вкара в полезна употреба една значителна част от тази пропиляна енергия.

Когато телефонът си общува с клетка или с Wi-Fi рутер, много от неговата енергия отива нахалос, обясни Чи-Чих Чен, научен сътрудник и професор по електрическо и компютърно инженерство. „Ние рециклираме част от тази похабена енергия обратно в батерията“.

Изследователите казват, че технологията може да бъде вградена в кутиите на телефоните, без да увеличава осезаемо теглото им или дебелината им. По тази причина научният екип работи по създаването на самозалепващо се фолио с тази система, което да може да се залепва върху всякакви телефони.

Технологията е разработена така, че улавя максимално количество радиосигнали, без да нарушава функционирането на телефона или яснотата на разговорите.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане