GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Знаете ли, че? / Измийте съдовете за спокойствие ...

Любопитно

Знаете ли, че?

Знаете ли, че?

Измийте съдовете за спокойствие

Измийте съдовете за спокойствие

Учени от Университета на Флорида решили да проверят дали миенето на чинии може да увеличи спокойствието, да се бори със стреса и да помага на изострянето на възприятията под формата на медитационна техника, която успокоява тялото и ума чрез фокусиране на специфичен обект или дейност. Това изостряне обикновено се постига, като човек се съсредоточи върху дишането си, но се оказва, че може да се постигне и с други дейности, а една от тях е миенето на чинии. Екипът избрал да провери тази дейност заради многото сетивни изживявания, които изпитват хората по време на миенето на чинии.

Как се медитира, докато се мият чиниите? За проучването учените използвали 51 студенти, които били на около 20-годишна възраст. Те минали през няколко теста, включително измервайки колко харесват миенето на чинии, така били разделени на 2 групи, една от които била контролна.

Преди да бъдат помолени да измият около 20 съда, всеки трябвало да прочете по пасаж, като контролната група четяла инструкции за правилното измиване на съдове, а другата група четяла пасаж с подобна дължина, но предвиден да подтиква към засилени сетивни преживявания и медитация. След това и двете групи трябвало да преразкажат пасажа писмено или устно.

Според резултатите тези, които чели за медитацията и се съсредоточили върху миризмата на сапуна или температурата на водата, почувствали повече от 25% намаляване на притесненията и нервността си. Тяхното психическо вдъхновение се покачило с повече от 20%. Студентите от тази група също докладвали, че усещали времето забавено, което им давало повече време да обмислят всичко по-ясно и спокойно. Това довело и до промяна в емоционалното им състояние, което липсвало при контролната група.

Опитайте и вие! 


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане