GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Наръчник за родители / Изменението на климата срива раждаемостта...

Любопитно

Наръчник за родители

Наръчник за родители

Изменението на климата срива раждаемостта

Изменението на климата срива раждаемостта

Ново проучване, публикувано от Националното бюро за икономически изследвания, показва, че изменението на климата навярно е още един фактор за намаляващата раждаемост. За да стигнат до този извод, изследователите са проучвали данни за раждаемостта 9 месеца след най-горещите дни (по тяхната дефиниция това са дни с температури над 26 градуса). Учените открили, че около 1165 по-малко бебета се раждат във всеки от дните, които се оказват девет месеца след температурните пикове. В резултат на това се отичтат около 100 000 по-малко раждания в страната годишно.

Проучването е показало, че някои двойки навярно просто са отложили правенето на бебе, докато времето стане по-хладно. Това се потвърждава от наблюдението, че 11-13 месеца след големите жеги е налице увеличение на броя на ражданията. Но все пак нарастването на ражданията на тези „отложени“ бебета не компенсира отчетеното намаление, а покрива едва 32% от регистрирания спад.

Учените обясняват, че изменението на климата влие върху репродуктивните възможности: изследванията свързват увредената функция на сперматозоидите и намаления тестостерон с високото излагане на топлина. Имайки предвид, че горещите дни по света тепърва ще се увеличват – и като честота, и като интензитет – в резултат на изменението на климата, може да се очаква тенденцията за намаляване на раждаемостта да се запази или дори влоши.


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане