GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Новини / Изменението на климата е вдигнало киселинността на...

Бизнес

Новини

Новини

Изменението на климата е вдигнало киселинността на океаните с 26%

Изменението на климата е вдигнало киселинността на океаните с 26%

През последните два века нивото на морската киселинност се е повишило с 26%. Това изменение отразява дела на въглеродния диоксид, който водата абсорбира от въздуха.

Повишаващата се киселинност ще има вредни последици за мидите, коралите и другите морски обитатели, които имат черупки или други калциеви образувания. А те играят важна роля в хранителната мрежа.

„Вече е почти неизбежно – в рамките на 50 и 100 години продължаващите антропогенни емисии на въглероден двуокис допълнително ще увеличат киселинността на океаните, достигайки нива, които ще имат широко разпространени последици … върху морските организми и екосистеми, морските стоки и съответно услугите, които моретата ни предоставят“, казват учените.

Докладът с цифрите, чийто автор са 30 експерти, бе издаден по време на конференция в Пиеонгчанг. Документът от 102 страници се базира на стотици публикувани проучвания и казва, че нивото на рН в океана спада – знак за повишаване на киселинността – а последиците от това ще бъдат трайни.

„Възстановяването от такъв голям спад на рН в океана отнема много хиляди години“, посочва докладът. Учените правят препратка към мистериозно масово изчезване на видове поради естествени причини, наречено „Палео-еоценски термален максимум“, който е настъпил преди около 56 милиона години. Фосилните свидетества сочат, че са били нужни около 100 хиляди години, за да могат калцифициращите организми да се възстановят от шоковото вкисляване.Повишаването на киселинното съдържание на световния океан вече засяга фермите за миди в северозападната част на САЩ. То засяга и тропически коралови рифове, чието здраве вече е съсипано от топлите морета. Рисковете „са от голямо значение, тъй като става дума за поминъка на около 400 милиона души, които зависят от тези местообитания“.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане