GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Изкуствена ръка може да усеща ...

Бизнес

Еко технологии

Изкуствена ръка може да усеща

Изкуствена ръка може да усеща

Учените наблюдавали сензорния кортекс (частта от мозъка, която идентифицира осезателните усещания) на 28-годишния пациент, за да разберат дали той наистина усеща. В първата серия тестове, учените внимателно докосвали всеки пръст на протезата, докато пациентът бил с вързани очи. С почти 100-процентова точност той е различавал кой пръст е докосван, показва проучването. Когато учените решили да проверят, докосвайки по-силно няколко пръста едновременно, пациентът ги попитал дали се опитват да му направят номер, защото усещал повече от един пръст, което е най-силното доказателство на учените, че протезата наистина позволява усещане. Учените също са свързали моторния кортекс на мъжа с ръката и така той е можел да контролира движенията й само с мисълта си.

Протезата е била разработена от Лабораторията по Приложна Физика на университета Джонс Хопкинс в Балтимор, Мериленд. Пациентът е останал анонимен, като единствената информация, споделена за него, освен възрастта и пола, е че е преживял травма на гръбначния стълб.

Новите открития в продължително развиващата се област на невралните технологии ни водят към бъдеще, в което хората, живеещи с парализирани или липсващи крайници, не само ще могат да имат биотични заместители, които да управляват с мозъка си, но и да усещат с тях съвсем ясно. „Включването на усещане за допир от механичната ръка директно към мозъка доказва потенциала за безпроблемно био технологично възстановяване на естествените функции на заместените крайници,” споделя Джъстин Санчез, който оглавява революционната програма за протези. 

Бионичните инструменти вече не са само част от страниците на научно-фантастичните романи или филми като Междузвездни войни. Истински зашеметяващи открития се правят всеки ден, а те обещават да променят изцяло съществуването на хората. 


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане