GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Интересно / Идеи за зелено отопление...

Здраве

Интересно

Интересно

Идеи за зелено отопление

Идеи за зелено отопление

Студеното време е тук, но все още можете да предприемете няколко лесни и екологични стъпки за по-топъл и уютен дом. Планетата и портфейлът ви ще ви благодарят!

Използвайте програмируем термостат, който да държи апартамента топъл, когато сте у дома и да спира работа, когато не сте. Можете да намалите сметките за отопление с два процента за всеки градус, с който понижавате температурата на вашия термостат през нощта.

Застелете килими на подовете. Ако ви е студено на краката, цялото тяло изстива. Килимите действат като комфортна бариера срещу допира до твърдите подове, които често са по-студени от въздуха в апартамента.

Отоплявайте с уред само домашния кабинет, хола или друго затворено пространство, вместо да повишавате градусите в целия дом. Снабдете се с отоплителен уред с таймер и термостат или множество топлинни настройки, с които да предодвратите прегряването на помещението.

Уплътнете добре вратите и прозорците. Използвайте дебели завеси, които да задържат слънчевата топлина. Предодвратете загубата на топлина, като спуснете щорите на прозорците с източно и северно изложение през деня и на всички прозорци през нощта. Това просто действие ви спестява от 5 до 15 на сто от разходите на топлина.

Подобрете изолацията на дома. В зависимост от апартамента, задачата ви може и да се окаже проста - като например да добавите насипна изолация в няколко малки дупки, или пък по-сериозна - като отваряне на стените и запълване с изолационна спрей-пяна. Освен че ще ви е по-топло, това намалява емисиите на парникови газове и спестява до 35% от сметките за отопление, според Стивън Олсън, президент на Hometite Services Ltd. в Халифакс.

Помислете за професионална термография и енергиен одит на дома. Инфрачервената термография позволява да се визуализират температурните аномалии свързани с топлинни загуби от непрекъснати термо-мостове и въздушни течове. В България в момента има около 30 сертифицирани термографа. Можете да проверите и сами за изпускане на въздух с ръка или перо. По-малките въздушни течове можете да запечатате с фолио, а за по-големите да се доверите на специалистите.


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане