GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Вкусно / Супер храни / Златната дюля...

Вкусно

Супер храни

Супер храни

Златната дюля

Златната дюля

Съдържанието им се състои предимно от цeлyлoзa и фpyĸтoзa, като ĸopaтa е особено богата на пeĸтинoви вeщecтвa – от 1,1% до 3%. Притежават изключително мощни профилактични свойства – предпазват от развитие на aтepocĸлepoзa, помагат и при няĸoи oтpaвяния. Това е и причината да наричат дюлята ecтecтвeнa чeтĸa, ĸoятo изчиcтвa чepвaтa. Пектинът има свойството да се свързва и неутрализира радиоактивните елементи кобалт и стронций, както и тежките метали олово и живак.
Златистият плод освен това съдържа витамин С и ниацин, голямо количество калий, калций, магнезий, фосфор и натрий. Има силни противовъзпалителни и затягащи действия, които се дължат на съчетанието на танина с пектин. Затова е предпочитан плод при нужда от витамини, за укрепване на имунната система, при заболявания на стомашно-чревния тракт, дихателните пътища, белите и черния дроб.

Сок от дюля можете да използвате, ако имате възпалителни заболявания на устната кухина, а външно да прилагате за лечение на рани и язви, тъй като има силно бактерицидно действие.

Народната медицина използва плодовете, семената и листата на дюлята. От семената на дюлята се приготвя отвара срещу силна кашлица и болно гърло. От листата се прави настойка, която се използва за понижаване на високото кръвно налягане и лошия холестерол.

Пектинът прави дюлята чудесна суровина за приготвянето на сладко, мармалад, конфитюр и компот. Освен това в менюто ви може да влезе запечена цяла, поднесена се с орехи и мед, или със сушени плодове. Световната кухня залага на финия аромат на дюлите и в много рецепти за приготвяне на свинско и телешко месо. За такива цели обаче е важното да не се бели кората, защото тя крие изключителния аромат на този прекрасен плод. Дюлята влиза в състава на едни от най-класните бели вина – Sauvignon Blanc, Chenin Blanc и Сhardonnay.

Рецепта срещу кашлица и ангина

Нарежете на дребни парченца една дюля и я залейте с чаена чаша вряла вода. Запарете плода около 30 минути. Пийте по 1 супена лъжица 3-4 пъти на ден и ще получите облекчение.


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане