GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Вкусно / Супер храни / Зеле за здраве...

Вкусно

Супер храни

Супер храни

Зеле за здраве

Зеле за здраве

Зелето може да се яде сурово или сготвено по много начини, и крие много здравословни ползи за тези, които го изберат. Например:

*     Предполага се, че зелето намалява риска от рак – то притежава борещи се с раковите клетки съставки като лупеол (който също доказано действа и се използва във фармакологията против възпаления, рак, артрит, диабет, сърдечни заболявания и други), diindolylmethane (който повишава активността на антиоксидантите и се предполага, че действа срещу ракови клетки) и синигрин.

*      Поради изброените горе съставки, зелето може да действа превантивно или за лечение на различни възпаления.

*      Зелето може да има лечебни качества при стомашни и пептични язви според редица проучвания. Научно изследване от Станфорд намира, че сокът от зеле е един от най-ефективните естествени лекове за пептични язви.

*      Зелето засилва имунната система по естествен начин. Високото съдържание на витамин C помага в борбата със свободните радикали и помага на имунната система да закрепне.

*      Зелето е богато на бета-каротин, който, освен че е полезен за доброто зрение, има добър ефект върху здравето на кожата. Бета-каротинът се използва, за да се намали стареещият ефект, който ултравиолетовото лъчение на слънцето и други деградиращи фактори могат да имат върху кожата.

*      Високото съдържание на фибри в зелето също помага при констипация, тъй като стимулира храносмилателната система.

*      В зелето се съдържат малки количества млечна киселина, които могат да облекчат чувствителност или болка в мускулите.

Както отбелязахме по-горе, зелето може да се яде както сурово, така и термично обработено. Единствено внимавайте да не прекалите с готвенето, за да останат налични всички витамини, които осигуряват комплексната полезност на този често пренебрегван зеленчук.

 


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане