GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Вкусно / Супер храни / Здравните ползи на къдравото зеле или т.нар. кейл...

Вкусно

Супер храни

Супер храни

Здравните ползи на къдравото зеле или т.нар. кейл

Здравните ползи на къдравото зеле или т.нар. кейл

Напоследък всички говорят за зелени смутита, шейкове от суперхрани и зеленчукови сокове и това не е случайно – постоянно се откриват нови и нови здравословни ползи от тях. От това, че ни отклоняват от нездравословните храни и подобряват имунитета ни, до това колко добре заместват цяло хранене, когато бързаме.

А кое е едно от най-често срещаните съставките в тези зелени отвари? Къдравото зеле или както също може би сте го виждали – кейл.

Като член на известната група зеленчуци, която се бори с ракови образувания, къдравото зеле бързо става популярно. Освен в обикновения си зелен цвят се среща и в други краски, които носят същите ползи. Основните му цветове всъщност са два – зелено и лилаво.

Тъй като е от вида Brassica oleracea, къдравото зеле споделя много от характеристиките на своите братовчеди – броколи, брюкселско зеле, карфиол, зеле и др. Когато се съмнявате какви зеленчуци да ядете, те са най-препоръчваните – всичките действат противовъзпалително, имат антибактериални и антивирусни качества, неутрализират канцерогени и пречат на създаването на туморни образувания.

* Самото къдраво зеле съдържа изключително много полезни вещества – витамини А, В6, С и К, манган, мед, калций, калий, желязо, магнезий, фолиева киселина, рибофлавин, тиамин, фосфор, протеини, ниацин, цинк, пантотенова киселина, селен, натрий, омега-3 и омега-6 киселини. Заради високото си съдържание на витамин К, къдравото зеле се препоръчва за борба със запушените артериите, а също и като естествен лек срещу остеопорозата, въпреки че това му свойство все още се потвърждава с проучвания.

* Както споменахме вече, къдравото зеле действа противовъзпалително, освен това е и чудесен антиоксидант, заради високите съдържания на витамини А и С. Комбинацията от тези две функции е перфектна за доброто сърдечно здраве, като намалява нивата на холестерол. Използва се и за детоксикация, защото не само премахва временно токсините, но и спомага за постоянното им елиминиране от организма.

* Къдравото зеле е изключително полезно по време на бременност, защото богатството на фолиева киселина спомага за предотвратяването на родилни дефекти на бебето, както и за адекватното тегло и правилното развитие на лицето и сърцето му.

* Кейлът е подходящ за хората, отказали се от животинските продукти, по още една причина - той има високо съдържание на калций и в това отношение надминава дори млякото. Добавяйки кейл в храната си, се предпазваме от остеопороза и се грижим са здравето на костите и мускулите ни.

Въпреки че е доста хранителен, кейлът не е калоричен. Той не съдържа мазнини, но за сметка на това е източник на голямо количество фибри. Той влияе добре на храносмилателната и приемът му регулира метаболизма. Листното зеле се препоръчва на хора, страдащи от нередовен стомах и хроничен запек.

* Последно, но не на последно място, къдравото зеле се използва и за подобряване на зрението. Същите елементи, които придават наситения цвят на къдравото зеле, доказано предпазват клетките на очите от дегенерация и спомагат за филтрирането на силната светлина. 


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане