GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Био oтпадъци и рециклиране / За какво могат да послужат остатъците от свещи...

Бизнес

Био oтпадъци и рециклиране

Био oтпадъци и рециклиране

За какво могат да послужат остатъците от свещи

За какво могат да послужат остатъците от свещи

Тайната се крие в различни по височина "приставки", които се закопчават в средата на подметката с подобни на стремена кожени каишки и могат да се сменят според настроението на клиента или климатичните условия.

Ако се поръчат като отделни ботуши, трите чифта могат да излязат около $1 000, твърди дизайнерката Франсиска Пинеда, основател на марката. Клиентите на нейната компания обаче могат да се сдобият с ботушите, които тя е кръстила находчиво "Editor" (Редактор), за $299, ако купят целия сет или по-малко, ако изберат комбинация от две приставки. Ботушите могат да се поръчат в черно или кафяво, с тясна или нормална ширина на прасеца.

"Концепцията за ботуш, който се състои от две части, едната от които подвижна, не е нова, но аз лично никога не съм я виждала изпълнена по начин, който бих сложила на крака си" - казва Пинеда. "Летя често от студена към топла страна и обратното, и смятам, че на много пътешественички ще се хареса идеята да могат да превърнат висок ботуш в бота, без да се налага да опаковат допълнителен чифт в багажа."

По собственото ѝ признание, Пинеда е прекарала няколко години в търсене на подходящите материали и на правилния производител за мултифункционалните ботуши. Крайният продукт я кара да се чувства "100% уверена в качеството, дизайна и удобството им". Дизайнерката определя жената, на която подобен продукт ще допадне, като съзнателна към околната среда и подкрепяща независимите марки, които се опитват да постъпват правилно, вместо да се интересуват само от печалбата. Това е жена, която "оценява елегантността и качеството, но отказва да прави компромиси с комфорта".

 

Опитът обаче показва, че често фитилите изгарят преди тях, вследствие на което внезапно се озоваваме притежатели на многобройни восъчни остатъци, които са достатъчно малки, че да не могат да изгорят, но достатъчно големи, за да изпитаме чувство за вина, ако просто ги изхвърлим. Ето няколко безценни идеи за какво могат да послужат остатъците от свещи:

Лубрикант. Восъчните остатъци са идеалната смазка за мебели. Един от най-добрите начини за използване на свещта е върху незатварящи се плътно чекмеджета. Ако намажете с восъка ръбовете на чекмеджето, то ще пасне плътно в отвора си без проблем. Може да се наложи също добре да го подсушите и дори посипете с пясък - понякога дървесината се надува заради влага. Восъчните остатъци също смазват заяждащи ципове с невероятна лекота.

Нови свещи. Мъниците могат лесно да се претопят и да се превърнат в нови свещи. Добрата новина е, че няма нужда да сте магьосник в занаята, за да го сторите. Използвайте тенджера, която да загреете на слаб огън, за да се втечни восъкът. След това подгответе фитила и го потопете в средата на течността, а после бавно и внимателно го извадете обратно. Оставете слоя восък да изсъхне, преди да го потопите отново и отново, докато не получите желаната дебелина. Можете да "прострете" своите свещи, докато не се втвърдят напълно. Ако се притеснявате, че цветовете ще помътнеят от комбинацията на различните остатъци, можете да ги изберете така, че да получите приятни отсенки (например наситено червено и бяло за розова свещ) или да стопите восък в различни съдове, за да получите различни цветове (а защо не и свещ с цветовете на дъгата?). Можете да използвате върху новополучените свещи и боя за свещи. Ако не ви се занимава  с топенето на фитили във восък, онлайн можете да поръчате калъпи за свещи с различна форма и големина.

"Лепило" за свещи. Новите свещи много рядко застават стабилно, когато ги поставим за първи път в свещника. Разтопени, остатъците от свещи могат да послужат като лепило, което ще ги държи да не се клатят и разливат.

Подпалки за камина. Ако искате добри подпалки, вземете борови шишарки и ги потопете в разтопен восък, след което ги оставете да изсъхнат. Освен, че служат чудесно за разпалване на огъня, те са и красиво украшение за камината, докато ви потрябват. Лесно запалимият восък прави огъня равномерен, а ако ви се иска малко допълнителна емоция, можете да добавите в него сол, така че пламъците да добият различни отенъци. Можете да направите същото с кора за яйца - потапяте я във восък, изсушавате я и после просто откъсвате една чашка и я хвърляте в разпалващия се огън, за да го поддържа. Не е толкова ефектно, колкото със шишарките, но също върши работа.

Оригинални домашно боядисани платове. Някои култури използват устойчивостта на восъка към оцветяване, за да създадат колоритни дизайни и интересни материи като батик. За да пробвате нещо подобно у дома, ще са ви нужни восъчните остатъци, боя за дрехи и някакъв плат. Рисувайте на воля със свещта по плата и след това го потопете в боята - тя се разлива по плата в зашеметяващи форми и цветове. Ако не ви се иска да използвате восъка върху плат, запазете остатъците от свещ за рисунки върху великденските яйца.

Балсам за кожени изделия. Восъкът е един от най-старите материали, използван за поддържане на кожа. Ако имате кожено изделие, което искате да направите водоустойчиво, опитайте лечение с разтопен восък. Имайте предвид, че прекалено много восъчни слоеве могат да накарат кожата да се втвърди, което може да е тайната ви цел - някои от хората в Обществото за креативни анахронизми например третират своите кожени доспехи с восък, за да създадат удароустойчиви брони. За по-ежедневни цели като лъскане на кожени обувки, можете да втриете един-два слоя разтопен восък, смесен със зехтин или олио от гроздови семки. Полученият блясък е непостижим дори за най-добрата боя на пазара!

Защита на картонени пакети. Ако подготвяте колети и пратки за Коледните празници, натъркайте ръбовете им с восъчните остатъци, преди да ги изпратите. Восъкът действа като уплътнител, поддържа картона и го спасява от намачкване, дори ако случайно се намокри от дъжд или сняг.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане