GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Био Еволюция / За България без пластмаса...

Любопитно

Био Еволюция

Био Еволюция

За България без пластмаса

За България без пластмаса

Замърсяването с пластмаса е навсякъде около нас, макар и не винаги видимо. Освен, че освобождава опасни за здравето вещества, захвърлената в природата пластмаса се разпада на малки частици (микропластики), които продължават съществуването си още стотици години. През това време те попадат във водния поток, оттам – в хранителната верига и в крайна сметка стигат до нашето тяло. Нехайно изхвърленият боклук рано или късно ни застига с вредното си влияние или както гласи народната мъдрост „Кой каквото прави - на себе си го прави“.

Но ние, потребителите съвсем не сме единствените отговорни в тази ситуация. Истината е, че е трудно да се избегне пластмасата в ежедневието особено когато ни е системно предлагана от производителите, без да ни е предоставена друга алтернатива. Липсата на адекватни мерки от страна на държавата е още един от проблемите, които допринасят за пластмасовото замърсяване на водните басейните, планините, парковете и плажовете в България. В повечето европейски държави вече съществуват регулации, които ограничават пластмасовото потребление, като пълна забрана на найлоновите торби в магазините, заместване на еднократните пластмасови кутии с многократни такива срещу възвръщаем депозит, както и пълната забрана на пластмасови съдове за храна и напитки в училища и детски градини.

„Грийнпийс“ – България и „За Земята“ обединяват усилия в борбата за ограничаване на пластмасата в България, като създават петиция, с която отправят апел към Министъра на околната среда и водите за внедряване на алтернативи за дълготрайно ползване и предприемане на решителни действия за ограничаване на замърсяването с пластмаси за еднократна употреба. Всеки, който желае да подкрепи тази инициатива с подписа си, може да го направи ТУК


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане